STOP THE PRESS!

BERTEL GARDBERG 101 – Juhlanäyttely Fiskarsin Ruukin Kuparipajassa 25.11.2017‒2.4.2018

Bertel Gardbergin työ, kuva: Dan Von Koskull

kuva: Dan Von Koskull

Vuonna 2016, kun muotoilija ja taidekäsityöläinen Bertel Gardberg olisi täyttänyt 100 vuotta, heräsi ajatus näyttelystä hänen mittavan elämäntyön kunniaksi. Nyt tämä ajatus toteutuu ja näyttely rakennetaan Kuparipajan Valkoiseen saliin Fiskarsin Ruukissa. Näyttely järjestetään yhteistyössä Fiskarsin Ruukin ja Designmuseon kanssa. Näyttelyn kuraattoreina ja arkkitehteina toimivat teolliset muotoilijat Barbro Kulvik ja Antti Siltavuori.

Bertel Gardberg oli suomalainen hopeaseppä, muotoilija, taiteilija sekä akateemikko ja häntä on pidetty taidekäsityön suurena mestarina. Gardberg toimi taidekäsityöläisenä yli 50 vuoden ajan ja hän vei työllään suomalaista muotoilua maailmalle. Työssään Gardberg teki niin uniikkiesineitä – koruja ja pieniä veistoksia – kuin tilaustöitä ja teollista muotoilua. Hänen käden jälkensä näkyvät myös lukuisten suomalaisten kirkkojen sakraali- eli kirkollishopeassa. Hopean lisäksi hän käytti myös paljon muita materiaaleja, kuten kiveä, puuta, terästä, messinkiä ja tinaa.

Näyttelyssä esillä ovat esineet ovat lainassa sukulaisilta ja Designmuseolta.Suvulla on laajat kokoelmat Gardbergin tuotantoa ja niistä iso osa nähdään näyttelyssä. Gardbergin ateljee Pohjassa on ollut koskemattomana Gardbergin kuoleman jälkeen ja ateljeesta näyttelyyn tuodaan mm. hänen työpöytänsä ja tärkeimpiä työkaluja.

Designmuseon kokoelmissa on yhteensä yli 400 Gardbergin suunnittelemaa esinettä. Designmuseo lainaa kiviveistoksia, koruja ja uniikkeja käyttöesineitä näyttelyyn. Designmuseo (perustettu 1873) on suomalaisen muotoilun valtakunnallinen erikoismuseo. Designmuseo tutkii, kerää, tallentaa, dokumentoi ja esittää muotoilua Suomessa ja kansainvälisissä kiertonäyttelyissä.


Seminaari lauantaina 10.2.2018

Näyttelyn yhteydessä tullaan helmikuussa järjestämään seminaari alan tekijöille, opiskelijoille ja harrastajille. Seminaari järjestetään yhdessä Suomen Hopeaseppien yhdistyksen kanssa ja siitä tiedotetaan enemmän alkuvuodesta.


Karin Widnäs shop

Sisäänkäynti näyttelyyn kulkee Karin Widnäs Shopin kautta. Fiskarsin Ruukissa toimiva keraamikko Karin Widnäs avaa myymälän ja hoitaa sen yhteydessä näyttelyn valvonnan. Myymälässä on Widnäsin omaa tuotantoa sekä ruukissa toimivien Saarikorpi Designin ja Sassi Designin koruja.

Näyttely on avoinna 25.11.2017‒2.4.2018, ke–su klo 12–17. (suljettu 6.12. ja 24.12.)

Sisäänpääsy: 5 € aikuiset, 4 € opiskelijat ja eläkeläiset.

Vapaa pääsy: lapset alle 18 v, työttömät, sotaveteraanit ja alokkaat.

Kouluryhmät: 30 € / ryhmä.

Näyttelyopastukset varataan Fiskars Infosta ja maksaa 30 €.