STOP THE PRESS!

Maailman suurin hotelliketju Marriott International saapuu Suomeen ja avaa ensimmäisen hotellinsa Tampereelle

Havainnekuva Tampere-talo ja Marriott-hotelli

Havainnekuva Tampere-talo ja Marriott-hotelli, kuva: Tiedotuksen pääkuva

Hotelliketju Marriott International avaa loppuvuonna 2019 ensimmäisen Suomen hotellinsa Tampere-talon yhteyteen. Tampereelle rakennettava hotelli on osa Courtyard by Marriott -hotellibrändiä, joka on suunnattu moderneille liikematkustajille ja perheille. Tampereen Courtyard by Marriott -hotelliin tulee 11 maanpäällistä kerrosta ja 229 hotellihuonetta. Huonevarauksia otetaan vastaan 6 kuukautta ennen hotellin avautumista. Hotellihankkeella uskotaan olevan suuret vaikutukset koko Suomen vetovoimaan ja kansainväliseen tunnettuuteen.

”Marriott Internationalille on tärkeää kasvattaa läsnäoloaan Pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Tampere on yksi maan keskeisimpiä kaupunkeja. Se on kasvava ja eloisa paikka, jonka monet kehityshankkeet lupaavat kaupungille kiinnostavaa tulevaisuutta. Odotamme, että hotellimme houkuttelee matkustajia ja tapahtumia Tampereelle eri puolilta maailmaa”, kuvailee Marriott Internationalin Keski- ja Pohjois-Euroopan kehitysjohtaja Tuomas Laakso.

Tampereen pormestari Lauri Lyly on tyytyväinen, että Suomen ensimmäinen Marriott avataan juuri Tampereelle: ”Hotelli tuo oivan lisän kaupunkimme kansainvälisyyteen ja sopii erittäin hyvin osaksi meidän tapahtuma-, kulttuuri- ja matkailutarjontaamme. Marriott-hotelliketjulla on ympäri maailmaa yli 100 miljoonaa kanta-asiakasta, joille avautuu nyt luonteva väylä tulla Tampereelle”, sanoo Lyly.

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas korostaa, että hotelli parantaa entisestään kokous- ja kongressivieraiden kokonaisvaltaista palvelua sekä lisää Pohjoismaiden suurimman kulttuuri- ja kongressikeskuksen vetovoimaa: ”Tampere-talo, Muumimuseo ja Tampere Filharmonia houkuttelevat satojatuhansia ihmisiä taloomme vuosittain, ja nyt maailman suurimman hotelliketjun saapuminen tämän kokonaisuutemme jatkeeksi tuntuu todelliselta lottovoitolta. Pystymme vastedes isännöimään esimerkiksi suuria kansainvälisiä kongresseja aivan uudella tavalla.”

Tampereen Courtyard by Marriott -hotellista rakennetaan yhdyskäytävä Tampere-talon aulaan, ja kokous- ja kongressipalvelut pysyvät Tampere-talossa. Lisäksi Yliopistokiinteistöt, Tampere-talo ja Tampereen kaupunki selvittävät paraikaa mahdollisuutta rakentaa tunneliyhteys hotellista Tampereen yliopiston kampukselle, joka sijaitsee toisella puolella Kalevantietä. ”Suora tunneliyhteys hotellilta yliopiston päätaloon lisäisi konkreettisesti myös Tampereen uuden yliopiston vetovoimaa”, kommentoi Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso.

Tampereen Marriott-hotelliin on suunnitteilla yhteensä 229 hotellihuonetta sekä ravintola- ja kuntosalipalveluita. Hotellin tontin Tampereen kaupungilta ostaa Keva, ja kaupunki saa tontista käyvän, kaupallisen hinnan. Hotellin rakentaminen alkaa heti rakennusluvan myöntämisen jälkeen. Hankkeen oletettu rakennusaika on 18 kuukautta.

Hotellin suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA. Investoinnin tekee Marriott International kaupallisena kumppaninaan operaattori Odyssey Hotel Group. Rakennustöistä vastaa SRV Rakennus Oy. Hotellihanke käynnistyi jo vuonna 2013, mutta hanke on viivästynyt alkuperäisestä aikataulustaan Marriott Internationalin nopean laajentumisen ja siihen liittyneiden isojen kehityshankkeiden takia.

Marriott International:

 • Perustettu vuonna 1927
 • Maailman suurin hotelliyhtiö niin liikevaihdolla kuin hotellihuoneiden ja kanta-asiakkaiden määrällä mitaten
 • Liikevaihto 17 mrd. $ (2016)
 • Kanta-asiakkaita yli 100 miljoonaa (2017)
 • Yhteenlaskettu huonemäärä 1,190,604 (2016)
 • Kiinteistöjen määrä 5800 (2016)
 • Kasvoi maailman suurimmaksi hotelliyhtiöksi Starwood Hotels -ketjun oston myötä vuonna 2016

Courtyard by Marriott:

 • Perustettu vuonna 1982
 • Hotelleja yhteensä 1145 (2017)
 • Osa Marriottin Classic Select –brändiä
 • Keskihintainen business-hotelliketju, suunnattu moderneille liikematkustajille ja perheille

Tampere-talo:

 • Valmistunut vuonna 1990, uusi laajennusosa otettiin käyttöön vuonna 2016
 • Kävijöitä 371 000 (2016), 26 toimintavuoden aikana 7,5 miljoonaa erillistä kävijää
 • Tampere-talon Iso sali on Suomen suurin konserttisali
 • Valittu 7 kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi paikaksi järjestää kokouksia, kongresseja ja tapahtumia (Innolink 2015, TSN Gallup 2003-2013)
 • Maailman ainoa Muumimuseo avattiin taloon kesäkuussa 2017. Sinfoniaorkesteri Tampere Filharmonia on toiminut talon tiloissa vuodesta 1990 lähtien.