STOP THE PRESS!

Okko Leon Pimeässä huoneessa kipeät perhesuhteet kietoutuvat kuvajournalismin varjopuoliin

Kuvassa Seppo Pääkkönen, Pirjo Määttä ja Tero Koponen, Valokuvaaja: Mitro Härkönen

Kuvassa Seppo Pääkkönen, Pirjo Määttä ja Tero Koponen, Valokuvaaja: Mitro Härkönen

Okko Leon Kansallisteatterille kirjoittama uutuusnäytelmä Pimeä huone on ajatuksia synnyttävä draama valokuvauksesta ja perheestä – mitä rajaamme ulkopuolelle? Aleksis Meaneyn ohjaama teos kantaesitetään Willensaunassa 15. marraskuuta.

Valokuvaaja Hannes tajuaa tilaisuutensa koittaneen. Kompositio on täydellinen: tilanne, valo ja asettelu kuin suoraan Vermeerin siveltimestä. Kuvasta näkyy, että Hanneksen on täytynyt viettää pitkiä aikoja aiheensa äärellä: odottaa sopivaa tilannetta, etsiä oikeaa valoa ja huomioida kaikki muuttujat. Kuva on kaunis, mutta sen kauneus on kauhistuttavassa ristiriidassa aiheensa kanssa. Hanneksen elämä ajautuu kriisiin kun selviää, ettei hän ole osunut sattumalta paikalle vaan on joutunut näkemään vaivaa saadakseen tämän täydellisen valokuvan.

Seemus on lehtikuvauksen grand old man, kuvatoimiston kunnianhimoinen johtaja sekä Hanneksen ja Riikan vaativa isä. Hän etsii pakkomielteisesti alkukuvaa: neitseellistä näkyä, jota mikään ei vielä ole tahrannut. Kaksossisaruksista lahjakkaampi Riikka on lakannut vastaamasta isänsä ankariin vaatimuksiin, mutta Hannes haluaa lunastaa paikkansa lähtemällä sotakuvaajaksi Libyaan. Kun sisarusten elämät vaihtuvat, joku joutuu rajatuksi pois kuvasta.

Okko Leon tarkkanäköinen teos katsoo kuvan pimeälle puolelle ja herättää keskustelua taiteen etiikasta. Mikä on tekijän vastuu teoksesta? Millä ehdoilla taidetta ollaan valmiita tekemään? Pimeä huone kysyy myös, mitä raajaamme pois itsestämme suhteessa läheisiimme. Rajaammeko omasta näkökentästämme pois jotain oleellista, kun jahtaamme parasta kuvaa itsestämme?

Vahvasti visuaalisen näyttämöteoksen ohjaa Aleksis Meaney , jonka aiemmat Kansallisteatterin ohjaustyöt Metsäjätti (2013) ja Juurihoito (2016) ovat olleet menestysesityksiä. Upeat roolityöt tekevät Kansallisteatterin näyttelijät Tero Koponen , Pirjo Määttä ja Seppo Pääkkönen .

KANTAESITYS WILLENSAUNASSA 15.11.2017

 

ROOLEISSA Tero Koponen, Pirjo Määttä ja Seppo Pääkkönen

OHJAUS Aleksis Meaney
LAVASTUS Pyry Hyttinen ja Aleksis Meaney
PUKUSUUNNITTELU Auli Turtiainen
VALO- JA VIDEOSUUNNITTELU Pyry Hyttinen
ÄÄNISUUNNITTELU Mikki Noroila
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Petra Kuntsi