STOP THE PRESS!

Tarja Turunen – From Spirits and Ghosts (Score For A Dark Christmas)

Tarja Turunen - From Spirits and Ghosts (Score For A Dark Christmas)Tuotanto: Tarja Turunen, Jim Dooley, Tim Palmer
1. O Come, O Come, Emmanuel 2. Together 3. We Three Kings 4. Deck The Halls 5. Pie Jesu 6. Amazing Grace 7. O Tannenbaum 8. Have Yourself A Merry Little Christmas 9. God Rest Ye Merry Gentlemen 10. Feliz Navidad 11. What Child Is This 12. We Wish You A Merry Christmas
Arvio: 3.5/5

Yksi kova musa-alan uutinen julkaistiin vähän aikaa sitten, kun ilmoitettiin Tarja Turusen ja Marco Hietalan nähtävän pitkästä aikaa samalla lavalla Raskasta joulua 2017- kiertueella. Onko jollekulle epäselvää, että henkilöiden yhteisessä historiassa on ’vaiheensa’? Tuskin. Ennen kiertuetta ulos laitetaan Tarjan joulusoolo, en tiedä kuullaanko näitä mainituilla keikoilla mutta onhan nyt herrajestas sentään tungettava jo jouluista musiikkia markkinoille, onhan jo marraskuu pitkällä.

Levyllä on 11 ei-nyt-ehkä-kaikille-tuttua joulubiisiä mutta vanhaa klassikkostatuksen omaavaa veisua kuitenkin ja yksi uusi joulubiisi. Uutuus Together on Turusen itsensä käsialaa ja solahtaa sovituksellisesti joukkoon ihan hyvin, vaikka tuskin sitä valkohapset pukille 50 vuoden kuluttua laulavatkaan. Jaa niin ja että ollaankos nyt rämisevien kitaroiden ja tuplabasarien paukkeessa? No ei olla, kyllä tämä enimmäkseen on fiilistelyä ja Turusen diskografiassa tämä onkin listattu kohtaan ’classical’.

Kaikkihan tietävät Tarja Turusen äänivarat, joten tätä levyä nyt ei tarvitse sen kummemmin kuvailla. Sovituksissa ollaan sopivasti pompöösejä ja vaikka kappalevalinnat nyt eivät tutuimmasta päästä ole, niin kyllähän niistä hyvää tunnelmaa pyhien yhteyteen tullee. Eniten itseäni häiritsevä asia on se, että pääsolistitar tuntuu vetävän biisit vähän sordiinolla, kunnolla ei rouva Cabuli pääse kiekaisemaan oikein missään vaiheessa. Niinsanottu ’sydämen kyllyydestä’- vaihe jää kokematta ja vanhastaan tiedän, että Turusen päästessä isosti irti selkäkarvat paukahtelevat tupistaan yltympäriinsä. Mutta ei sillä, kaunista laulantaahan tämä on. Ja kieliä, joilla Tarja laulaa on ainakin…kolme?

Hyvin sovitettua, erinomaisesti tulkittua enemmän ja vähemmän jouluista musiikkia. Ihan kiva, mutta olisiko tähän vähän tasapaksuhkoon kokonaisuuteen mahtunut jokin kunnollinen revittely? Ihan joku muista poikkeava tapaus? Vaikka suomalainen laulu kielellämme esitettynä? Hitaaksi sovitettu Feliz Navidadkaan ei sellaiseksi räväyttäjäksi oikein istu. Nyt levy jää vähän lämpöiseksi haukotteluksi. Taidan edelleen valita aattopäivän kuunneltavakseni LatL:n Varasteleva joulupukki- klassikon.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Ear Music, 2017