STOP THE PRESS!

Irina Björklund – Finlandais

Irina BjörklundEsitys: TTT-klubi 11.11.2017
Esiintyjät: Irina Björklund, Janne Lappalainen (puhaltimet, kielisoittimet), Kukka Lehto (viulu), Tero Pennanen (koskettimet) sekä Janne Haavisto (rummut)
Arvio: 5/5

Kun mainitsee nimen Irina Björklund, niin monet mieltävät hänet näyttelijättäreksi tai sahan soittajaksi. Mutta hän on paljon muutakin, minkä tämä konsertti tuli osoittamaan. Björklund on myös todella upea laulajatar, joka on itse kääntänyt monet tunnetut suomalaiset kappaleet ranskaksi ja yhdessä yhtyeensä kanssa sovittaneet ne chansonmaiseen tyyliin keikkailua varten. Tarjolla oli mm. J.Karjalaista, Repe Helismaata, Hectoria, Tuomari Nurmiota, Kauko Röyhkää ja jopa Tapio Rautavaaraa. Jokainen kappale todella kuulostaa siltä, kuin kuulisit kappaleen ensimmäistä kertaa. Sovituksissa on ranskalainen ote ja Björklundin herkkän tulkinnan myötä häntä voisi oikeasti luulla ranskalaiseksi laulajattareksi.

Huippuammattilaisista koostuvan orkesterin ansiosta kappaleet pääsevät todella uuteen lentoon tuoden Björklundin äänen tunteikkuuden hivelemään yleisön aisteja. Kemia artistin ja yhtyeen välillä on niin saumatonta, että välillä he pystyvät hauskuuttamaan paikalla olevat naurun partaalle asti. Tällaiselle konsertille Tampereen Työväen Teatterin TTT-klubi on kuin luotu. Siellä yleisö pääsee lähelle esiintyjiä ja laulujen fiilikset suorastaan tulevat kuuntelijoiden iholle. Kuten seuralaiseni totesi, tämä on suoranainen musiikillinen runomatinea. Juuri sellainen se todella oli – Björklund pyrki löytämään adjektiivien kautta suomalaisuuden olemusta yhdistäen ne runollisesti yhdeksi parituntiseksi kokonaisuudeksi. Irna Björklundin Finladais oli suorastaan lumoava ilta suomalaisuuden olemuksesta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net