STOP THE PRESS!

Saamelaisveri voitti vuoden 2017 LUX-elokuvapalkinnon

Saamelaisveri, kuva: Nordisk Film Production

kuva: Nordisk Film Production, 2017

Elokuva Saamelaisveri (Ruotsi/Norja/Tanska) on voittanut 11. kertaa jaettavan LUX-elokuvapalkinnon. Palkinnon voittajan julkisti Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani parlamentin täysistunnossa tiistaina.

Parlamentin puhemies Antonio Tajani onnitteli kaikkien kolmen finalistielokuvan tekijöitä ja sanoi: ”LUX-elokuvapalkinto on Euroopassa tehtyjen elokuvien edistämisen, eurooppalaisen luovan teollisuuden, ja kulttuurillisen ja kielellisen moninaisuuden suunnannäyttäjä.”

”Elokuvakulttuuri, jota myös kutsutaan seitsemänneksi taiteeksi, syntyi Euroopassa. Elokuvilla edistetään kulttuuria, arvoja ja vuoropuhelua. Tämän vuoden palkinto pohjustaa menestyksekästä elokuvavuotta 2018, joka on myös Euroopan kulttuuriperinnön teemavuosi. Kulttuuriperintö ei koostu ainoastaan kirjallisuudesta ja taiteesta. Siihen kuuluvat myös tarinat, joita kerromme, ja elokuvat, joita katsomme”, Tajani jatkoi.

Amanda Kernellin ohjaama elokuva Saamelaisveri kertoo nuoresta saamelaistytöstä, joka jättää yhteisönsä haaveillessaan erilaisesta elämästä. Matkallaan hän joutuu kohtaamaan syrjintää.

Tänä vuonna LUX-elokuvapalkinnon kärkikolmikkoon ylsivät Amanda Kernellin Saamelaisveri-elokuvan lisäksi Robin Campillon BPM (Beats per minute)  ja Valeska Grisebachin Western.

LUX-palkinnon finalistielokuvien ilmaisnäytöksiä järjestetään Helsingissä 18.-19.11., Turussa 14.-28.11. ja Oulussa 4.-7.12.

Lisätietoa finalistielokuvien ilmaisnäytöksistä täällä.