STOP THE PRESS!

Äänikirjojen suosio heijastaa muuttuneita ajanviettotapoja

Äänikirjasovellus BookBeatin suosio on kasvanut huimasti syksyn 2016 lanseerauksesta alkaen. BookBeatin Suomen liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Sari Forsström esitteli Mediapäivä 2017 -tapahtumassa ilmiön taustalla vaikuttavia trendejä.

Ajanviettotapana BookBeatin suosion kasvua selittävät älypuhelinten yleistyminen, kuuntelun nousu videon rinnalle sekä Spotifyn ja Netflixin kautta opittu tapa kuluttaa suoratoistopalveluja. BookBeatissa käyttäjät kuuntelevat kirjoja keskimäärin noin 20 tuntia kuukaudessa, mikä vastaa noin kahta kirjaa. BookBeatin Suomen liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Sari Forsström esitteli Mediapäivä 2017 -tapahtumassa ilmiön taustalla vaikuttavia trendejä.

BookBeat lyönyt läpi nuorten naisten keskuudessa – sekä Pirkanmaalla

Kuukausimaksullinen, rajattoman valinnan salliva äänikirjavalikoima avaa kirjojen kuluttamiselle uusia hetkiä ja madaltaa kynnystä kokeilla palvelua. Erityisesti 25–40-vuotiaat kaupunkiseuduilla asuvat naiset ovat tutustuneet äänikirjasovellukseen ahkerasti.

Pääkaupunkiseudun ohella erityisesti Tampereen ja Pirkanmaan seutu on innostunut äänikirjapalvelusta nopeasti.

”Voi tietysti vain arvella mistä tämä johtuu: toisaalta juuri Tampereen seudulta pendelöidään melko paljon, kuljetaan junalla ja autolla ja niihin käyttöyhteyksiin äänikirja sopii erinomaisesti. Ehkäpä Tampereen seudulla asuu paljon ’varhaisia omaksujia’, jotka kokeilevat ja ottavat käyttöön uusia sovelluksia muuta maata nopeammin”, pohtii Forsström.

Äänikirjojen suosio hyödyttää koko kirja-alaa

Äänikirjamarkkina laajenee koko ajan, mutta suuret kasvun vuodet ovat vielä edessä.

”Suomalaiset kustantamot ovat vasta heräämässä siihen, että kansainvälinen äänikirjabuumi rantautuu myös tänne, ja äänikirjojen valikoimaa täytyy kasvattaa. Laadukas ja laaja valikoima sitouttaa kuulijat parhaiten”, Forsström toteaa.

Äänikirjatrendi vahvistaa myös painetun kirjan asemaa, kun kirjat ilmiönä saavat enemmän näkyvyyttä ja sitä kautta lisämyyntiä. Äänikirjapalvelun suosio osoittaakin, että ajanvietteenä kirjallisuuden kulutus on kasvussa.