STOP THE PRESS!

Gran Turismo Sport

Gran Turismo SportKehittäjä: Polyphony Digital
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Arvio: 4,5/5

Kun Polyphony Digital toi ensimmäisen Gran Turismo -autopelin ensimmäiselle PlayStation-konsolille parikymmentä vuotta sitten, se aloitti yhden tämän genren merkittävimmistä pelisarjoista. Vaikka vuodet ovat vierineet, PlayStationit ovat vierineet ja pelien joessa on ehtinyt hyvinkin vettä virrata kilpailijoiden muodossa, tämä pelisarja on pitänyt kutinsa koko ajan. Ei ihme, että usein sitä kuulee mainostettavan tämän konsolin kruununjalokiveksi. Ollaan asiasta sitten ihan mitä mieltä tahansa, niin osa totuutta siinä kuitenkin on. Juhlavuoden kunniaksi pelisarja on saanut uljaan päivityksen ainakin omasta mielestäni – mennään suoraan asiaan.

Kuten aiemmissakin versioissa, tässäkin pystyt pelaamaan uraa, eli harjoituksien kautta harjoitusajoihin ja lopulta kilpailemaan. Voittamillasi rahoilla voit sitten hommata itsellesi paremman auton, jolla pystyt entistäkin paremmin voittamaan kilpailuja. Siinä missä aiemmin kilpailut meni offlinena, niin nyt otetaan kaikesta tehoja irti, kun vastustajat tulevat kiihdyttelemään radalle verkon kautta. Oletettavasti tästä syystä on myös pelin nimen yhteydestä poistettu numero ja tilalle annettu Sport. Se, että verkkopelaamista on lisätty entisestään on mielestäni erittäin hyvä asia. Varsinkin kilpailuissa saa paremman kisatuntuman, kuin aiemmin tämän pelisarjan kanssa. Samalla se myös haastaa omat ajotaidot hivenen parempien kuskien seurassa. Vaikka paljon onkin tuttua mukana, niin ainakin yksi asia on ehdottomasti ihan uutta: Nyt pääsee kilpailemaan myös virtuaalisesti, eli Sony PlayStation VR-kypärä päähän ja ei muuta kuin hanaa. Tässä suorastaan päästään sellaiseen tunnelmaan, että muut aiemmat VR-autopelit tämän rinnalla ovat kevyttä huttua. Ainoa miinus näyttäisi olevan se, että tässä osuudessa ei pysty muita haastamaan verkon kautta. Ehkä siihenkin on jokin hyvä syynsä, mutta voihan se joskus tulla ohjelmapäivityksen myötä.

Kuten aiemmissa peleissä, Polyphony Digital on panostanut näyttävyyteen sekä autojen että ratojen suhteen. Jos omistaa 4K-television ja PlayStation 4 Pro -konsolin, niin visuaalisuus on todella niin luonnollisen oloinen kuin vain tällaisissa peleissä voi olla. Vieläkään ei tosin pääse itse muuttamaan säitä, vaan kaikki on valmiiksi ohjelmoitu. Olisin kaivannut ehkä lisähaasteeksi tuota, kun kerran autoakin pystyy tuunaamaan jonkin verran, mutta kaikkea ei voi saada. Tämä lähes 180 auton ja 40 radan Gran Turismo Sport oli ainakin allekirjoittaneelle kiva yllätys siten, että tämä sarja on vielä pitänyt kutinsa ja toimii yhä. Ainakin aika kului rattoisasti tämän klassikkopelin uudella otteella.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Sony Interactive Entertainment, 2017