STOP THE PRESS!

Jäähyväiset presidentille

Jäähyväiset presidentilleOhjaaja: Matti Kassila
Käsikirjoittaja: Matti Kassila, Taavi Kassila perustuen Pentti Kirstilän samannimiseen romaaniin
Tuotanto: Kaj Holmberg
Näyttelijät: Antti Litja, Hannu Lauri, Laila Räikkä, Esa Saario, Aake Kalliala, Markku Huhtamo, Markku Nieminen, Tarmo Manni, Martti Pennanen, Lauri Väärä, Rauha Puntti, Pentti Järventie, Esko Nikkari, Olavi Ahonen, Aarre Karén, Taavi Kassila
Arvio: 3,5/5

Tarjoilijana työskentelevä Asko Mertanen (Lauri) on katkeroitunut politiikoille, jotka ovat korruptoituneita ja juhlivat jatkuvasti veronmaksajien rahoilla. Hän on päättänyt tehdä asiasta lopun ihan valtakunnan isoimmalla tapauksella, ampumalla presidentin kuoliaaksi. Hän valmistautuu keräämällä laajan valikomtan erilaista aseistusta ja käymällä ampumaradalla harjoittelemassa tarkkuutta. Naisystävänsä Eeva-Marian (Räikkä) hän haluaa todistavan, kun hän harjoittelee presidentin ampumista elävään maaliin. Vahingossa luoti osuukin väärään henkilöön, aiheuttaen luonnollisesti paikan päällä kauhean paniikin ja pian ovat poliisit myös Mertasen perässä. Hän päättää harhauttaa viranomaisia matkaamalla Harjavaltaan lavatansseile. Siellä hän ampuu sattumanvaraisesti nuoren naisen ja onnistuu hieman hämämään poliiseja. Konstaapeli Lauri Hanhivaara (Litja) tiimin kanssa ryhtyy tutkimaan tapausta.

Tämä Kirstilän romaaniin perustuva elokuva oli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen Kassilan paluu rikoselokuvien saralle. Eikä mistään hullummasta paluusta ollutkaan kyse, vaan Jäähyväiset presidentille on yllättävän toimiva jännityselokuva yhä tänäkin päivänä, vaikka visuaalisesti ajan hammas onkin sitä hieman kuluttanut. Kassila on aina ollut taitava henkilöohjaaja ja niin tässäkin. Hän saa näyttelijöistä irti sellaiset tehot, että jännite pysyy kasassa. Varsinkin Mertasta esittävä Hannu Lauri tekee yhden uransa parhaista rooleista ja yhden kotimaisen elokuvan hyytävimmistä hahmoista. Litja Hanhivaarana puolestaan tasapainottaa jännäriä oikeuden puolustajana. Jäähyväiset presidentille on ehdottomasti paras viimeisistä Kassilan elokuvista.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by VL Media, 2017