STOP THE PRESS!

Oulu Sinfonian syksyn viimeinen sinfoniakonsertti torstaina

Alban Garhardt, kuva: Kaupo Kikkas

kuva: Kaupo Kikkas

Oulu Sinfonian 80-vuotisjuhlasyksyn loppuhuipennus jatkuu vielä joulukuussa kotimaisen elokuvakonsertin ja joulukonsertin merkeissä, mutta viimeinen varsinainen sinfoniakonsertti on vuorossa Madetojan salissa torstaina 23.11. klo 19. Orkesterin ylikapellimestari Johannes Gustavssonin johtaman konsertin solistiksi saapuu saksalaissellisti Alban Gerhardt. Hän on tunnettu ilmaisuvoimaisista tulkinnoistaan maailman arvostetuimpien orkestereiden solistina. Solistityönsä ohessa hän toimii aktiivisesti Euroopan yhtenäisyyden hyväksi perustetussa muusikkoyhteisössä järjestäen työpajoja ja konsertteja kouluissa ja sairaaloissa sekä nuorisovankiloissa.

Tapiola-konsertti on saanut nimensä Sibeliuksen viimeiseksi suureksi mestariteokseksi jääneen teoksen eli Tapiolan mukaan. Teoksen innoittajana toimi suomalainen luonto ja kalevalainen tarusto. Myytteihin ja legendoihin viittaa myös Wagnerin viimeiseksi jääneen oopperan eli Parsifalin alkusoitto, joka kuullan konsertin avausnumerona. Kansallisromanttisen konsertin kruunaa Dvořákin viimeiseksi jäänyt konsertto eli legendaarinen sellokonsertto. Konsertin kesto on noin 1h 50 min ja konsertin jälkeen on ravintola Preludissa Jälkikaiku, jossa illan taiteilijoita haastatellaan.

Tapiola
to 23.11. klo 19, Madetojan sali
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Alban Gerhardt, sello

Richard Wagner: Alkusoitto oopperasta Parsifal
Jean Sibelius: Tapiola op. 112
Antonín Dvořák: Sellokonsertto op. 104, h-molli

Jälkikaiku konsertin jälkeen ravintola Preludissa.

 

ALBAN GERHARDT

Twitter-tilillään Alban Gerhardt esittelee itsensä maailman matkaajaksi, mukakokiksi, isäksi, puolisoksi, keskinkertaiseksi tennispelaajaksi ja epäsäännölliseksi bloggariksi. Ennen kaikkea hän on kuitenkin muusikkoperheeseen syntynyt häikäisevä sellisti. Alban Gerhardtin lapsuuden äänimaisemaan kuului laulajataräidin ja viulisti-isän harjoittelu. Perheen kaikki viisi lasta toki soittivat, mutta heitä ei painostettu säännöllisen harjoittelun pariin turhan varhain. Koko pesueen ensimmäinen soitin oli piano, jonka rinnalle valikoitui aikanaan muita instrumentteja. Albanille äidin ehdotuksesta sello.

Ensimmäisen julkisen esiintymisensä vuonna 1987 Alban Gerhardt muistaa päivämäärän tarkkuudella. Kamariorkesteri, jonka solistina hän Berliinin Filharmonia-salissa soitti, ei ollut hääppöinen. Sen sijaan se, että Berliinin jääkiekkojoukkue voitti samana päivänä liigakultaa, saattoi isä-Gerhardtin mukaan kannustaa pojan erinomaiseen suoritukseen.

Jatkuvien solistiesiintymisten ohessa Gerhardt on myös innokas kamarimuusikko ja tekee läheistä yhteistyötä useiden säveltäjien kanssa (mm.  Jörg Widman, Matthias Pintscher ja Unsuk Chin). Hän esittää uusimmatkin teokset aina mieluiten ulkoa. Kesällä 2018 on vuorossa Brett Deanin sellokonserton kantaesitys Sidneyn sinfoniaorkesterin ja myöhemmin Berliinin filharmonikkojen solistina.

Yhdysvaltain edelliset presidentinvaalit ja Brexit saivat Alban Gerhadtin kokemaan vahvaa tarvetta henkilökohtaiseen yhteiskunnalliseen vastuunkantoon. Hän on tarjonnut kodin ja huolenpitoa afganistanilaispakolaiselle, ja toimii aktiivisesti Euroopan yhtenäisyyden puolesta toimivassa muusikkoyhteisössä. Hän on järjestänyt työpajoja kouluissa ja sairaaloissa sekä esiintymisiä nuorisovankiloissa. Alban Gerhardt tekee yhteistyötä Saksan valtion rautatieyhtiö Deutsche Bahnin kanssa ja haastaa perinteisiä näkemyksiä klassisesta musiikista mm. konsertoimalla vilkkaimmin liikennöidyissä paikallisjunissa.