STOP THE PRESS!

Pikkulotan Leikit -kirja julkistetaan Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi

Pikkulotan leikitPerinneleikit ry ja Lottamuseo ovat tuottaneet Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi Pikkulotan Leikit -kirjan, johon on koottu leikkiohjeita 1930- ja 1940-luvulla julkaistusta Pikkulottalehdestä. Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Lottamuseolla 25.11. Hankkeen suojelijana toimii pikkulotta Aira Samulin.

Pikkulotan Leikit -kirja julkistetaan Lottamuseolla Lasten Lauantaina 25.11 klo 13. Julkistamistilaisuus on koko perheelle suunnattu ilmaistapahtuma, jossa askarrellaan, leikitään ja tehdään hyvää yhdessä. Kirja on myynnissä Perinneleikit ry:n sekä Lottamuseon verkkokaupoista.

Pikkulotat olivat oman aikansa leikkilähettiläitä. He kokoontuivat työiltoihin, joissa askartelun ja käsitöiden ohella luettiin, leikittiin ja laulettiin. Pikkulotat järjestivät myös keräyksiä ja iltamia. Pikkulottalehdessä julkaistiin paljon leikkiohjeita, joista myös kirjan 19 leikkiä on koottu.

Pikkulotan Leikit -kirjan avulla Perinneleikit ry ja Lottamuseo haluavat tuoda inspiraatiota pihapiireihin ja edistää perinteisten leikkien välityksellä lasten arkiliikuntaa tarjoten vaihtoehtoja virtuaaliselle pelaamiselle. On myös tärkeää, että perinteiset leikit siirtyvät sukupolvelta toiselle, lisäten näin sukupolvien välistä ymmärrystä ja luoden yhteistä traditiota. Kirjan leikkiohjeet ovat alkuperäiskielellä kirjoitettu ja sen ajan henkeä huokuvasta kuvituksesta vastaa taiteilija Samuli Kilpeläinen.

Perinneleikit Ry on vuodesta 2009 saakka toiminut yhdistys, jonka tavoitteena on edistää liikunnallisen ja sosiaalisen leikin asemaa osana nykylasten ja perheiden arkea. Yhdistys tuottaa perinneleikkejä sisältäviä julkaisuja sekä leikkipainoitteisia tapahtumapalveluita.

Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Lottamuseo sijaitsee Tuusulan Rantatien kulttuurihistoriallisissa maisemissa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö.