STOP THE PRESS!

ITE-taiteen Miälentilat

J. Karelius - Taivallinen orkesteri

J. Karelius – Taivallinen orkesteri

Miälentilat-näyttelyssä kurkistetaan myyttisen taiteilijuuden ytimeen: mikä yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita? Taiteen tekemistä voi opiskella, mutta voiko taiteilijaksi syntyä? Onko ITE-taide mielentila? Heti museon edustalla tervehtii näyttävä veistosneito, jonka luoja Olli Räty asettuu tuotannollaan ITE-taiteen ja ammattilaisuuden välimaastoon. Rajalla oleminen ja ITE-taiteen monimuotoisuus onkin näyttelyn keskeinen teema.

Taiteilijalle taide ei ole jotain, mitä suoritetaan virka-aikana saati harrastetaan vapaa-aikana. Taiteen tekeminen on taiteilijalle identiteetti ja välttämättömyys. Siksi on yllättävää, että koulutuksella on taiteen kentällä niin suuri merkitys. Opintoihin katsomatta taiteilijat valjastavat näkemänsä ja kokemansa taiteensa materiaaliksi. Siinä missä ammattitaiteilija ilmaisee luovuuttaan taidemaailmassa totutuilla keinoilla, hänen itseoppinut kollegansa ammentaa taitonsa muilta elämänaloilta. Tämän seurauksena ITE-taide voi olla ilmaisultaan karheampaa, mutta sisällöltään yhtä vavahduttavaa kuin ammattilaiskuvataide. Miälentilat-näyttelyssä ITE-taiteilijoiden ja hengenheimolaisten eli ammattitaiteilijoiden välille syntyykin kiinnostavia vuoropuheluita.

ITE-taide on aikalaiskansantaidetta. Se on tavallisten ihmisten epätavallisen omaperäistä taidetta. Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta kohta parinkymmenen vuoden ajan. Nyt on meneillään Pirkanmaan kartoitus, jonka uusia löytöjä Miälentilat-näyttely esittelee. ITE-taide on menneiden vuosien aikana opittu yhdistämään maaseutuun ja miehiseen kätevyyden kulttuuriin. Kun Pirkanmaan kartoituksessa on edetty kaupunkeihin ja niiden liepeille, ITE-taide on saanut uusia, urbaaneita sävyjä. Myös naisten ja nuorempien tekijäpolvien luovuus on noussut aiempaa vahvemmin esille.

ITE-taiteessa materiaalit ja aiheet löytyvät usein taiteilijan omasta elinpiiristä. Myös tekniikan perusteet saattavat olla kotiopittuja tai peräisin ansiotyöstä. Tähän itseriittoisuuteen ja kokonaisvaltaiseen omien resurssien hyödyntämiseen viittaa taidemuodon nimikin: Itse Tehty Elämä eli ITE. ITE-taide ei ole pelkkä taidetyyli. Se on elämän asenne – miälentila.

Näyttelyn ovat kuratoineet ITE-asiantuntijat taiteen tohtori Minna Haveri ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies yhteistyössä Taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennasen kanssa.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään ke 22.11. taiteen rajoja ja rajattomuutta sekä urbaanien syrjätilojen taiteellista haltuunottoa pohtiva seminaari ITE ja urbaanit kesannot.

Miälentilat – ITE taidetta ja hengenheimolaisia
Tampereen taidemuseo
18.11.2017–25.2.2018

Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
email: tamu(at)tampere.fi
www.tampereentaidemuseo.fi
ti–to 9–17, pe 9-18, la–su 10–18, ma suljettu, pe klo 15–18 vapaa pääsy