STOP THE PRESS!

Follies

Follies at National Theatre, photo: Johan Persson

photo: Johan Persson

Taltiointi: National Theatren Olivier -salissa Lontoossa 16.11.2017
Kirja: James Goldman
Musiikki ja sanat: Stephen Sondheim
Ohjaus; Dominic Cooke
Lavastaja: Vicki Motrimer
Musiikkin sovitukset: Jonathan Tunick, Josh Clayton
Kapelimestari: Nigel Lilley
Valosuunnittelu: Paule Constable
Äänisuunnittelu: Paul Groothuis
Esiintyjät: Gary Raymond, Jordan Shaw, Imelda Staunton, Janie Dee, Philip Quast, Fred Haig, Peter Forbes, Josephine Barstow, Bruce Graham, Dawn Hope, Adrian Grove, Di Botcher, Geraldine Fitzgerald
Arvio: 4,5/5

Tapahtumat sijoittuvat New Yorkiin vuonna 1971.  Legendaarinen Weismann Theatre viettää samalla ensimmäisiä sekä viimeisiä muistelujuhliaan. Kaikki vanhat tähdet ovat saapuneet paikalle juhlistakseen teatterin entisen omistajan Dimitri Weismannin (Raymond) luomusta. Samalla kun juhlatunnelma on kohoamassa, nousevat myös menneisyyden haamut esiin. Rakkaus, katkeruus, toivo ja anteeksiantaminen nostetaan pöydälle. Varsinkin kahden pariskunnan tarina pääsee todella valloilleen tässä musikaalissa.

Huhtikuun 4. päivänä 1971 kantaesityksensä saanut Follies on yksi maailmankuulun musikaalisäveltäjä Stephen Sondheimin tunnetuimmista musikaaleista, sillä useat sen kappaleista ovat jääneet elämään myös musikaalin ulkopuolella. Sitä on ehditty esittämään monessa eri teatterissa eri puolilla maailmaa, mutta vasta neljäkymmentäkuusi vuotta myöhemmin se pääsi kokemaan ensi-iltansa myös Lontoossa sijaitsevan National Theatren Olivier-pääsalissa. Kun kyseessä on nimensä mukaisesti maan kansallisteatteri, niin sen pitääkin olla sitten sen mukainen.

Vaikka kyseessä onkin soundillisesti suuren luokan musikaali, niin ohjauksessa ja lavastuksessa on saatu katsoja tuntemaan olevansa mukana noissa menneen ajan intiimissä teatterijuhlissa. Ohjaaja Cooke selvästikin on Sondheim-fani, sillä hänen ohjauksestasn huokuu suoranainen rakkaus tähän teokseen. Siksi hänen ohjauksessaan varsinkin Raymond, Shaw, Stauton ja Dee pääsevät tekemään tämän esityksen tunteikkaimmat roolityöt – unohtamatta tietenkään heidän vastineitaan nuoruusajalta. Koreografia on myöskin erinomaisen näyttävää ja tämä revyymäisempi tanssi sopii Folliesiin täydellisesti. Uudelleen sovitettuna, mutta perinteitä kunnioittaen musiikki kajahtaa komeasti yhdistellen kaikki elementit täydellisesti. Jos hieman pitäisi antaa moitetta, niin pari suvantokohtausta hieman jäivät häiritsemään. Muuten Follies on lähes täydellinen musikaali kautta linjan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net