STOP THE PRESS!

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset

Heinähattu ja Rubensin veljeksetOhjaus: Anna Dahlman
Käsikirjoitus: Sinikka Nopola, Tiina Nopola
Tuottaja: Jarkko Hentula
Näyttelijät: Emily Shipway, Ella Kangas, Niina Lahtinen, Joonas Nordman, Aku Hirviniemi, Janne Kataja, Krisse Salminen, Pirjo Heikkilä, Kiti Kokkonen, Pekka Strang
Arvio: 4/5

Heinähatun (Shipway) ja Vilttitossun (Kangas) äiti Hanna Kattilakoski  (Lahtinen) on päättänyt, että perhe lähtee viettämään kesälomaa upealle kesähuvilalle, jossa hän pääsee nautiskelemaan pitkästä aikaa sellon soittamisesta. Perhosia tutkiva isä Matti (Nordman) on sitä mieltä, että turhaa touhotusta koko homma, mutta suostuu kuitenkin lomareissulle. Samaan aikaan konstaapelit Rillirousku (Hirviniemi) ja Isonapa (Kataja) voittavat poliisien arvonnassa kesäloman poliisiyhdistyksen kesämökillä. Kas kummaa, heidän voittamansa kesämökki sijaitsee juuri Kattilakoskien huvilan vieressä. Perheen saapuessa mökille pakettiauton katto kolhaisee tiekylttiä ja kesäpaikat menevät sekaisin. Poliisimiehillä on nyt rentouttava kesä, kunnes Isonapa huomaa perheen äidin olevankin naapurissa. On syytä naamioitua, etteivät lomalaiset pääsisi häiritsemään kesärauhaa. Kaiken lisäksi kuvioissa pyörii kaksi törppöä vankikarkuria.

Sinikka ja Tiina Nopolan luomat Heinähattu ja Vilttitossu nähtiin ensimmäistä kertaa valkokankaalla 15 vuotta sitten. Siinä missä Nopoloiden toinen tunnettu hahmo Risto Räppääjä on ehtinyt esiintyä useammassakin elokuvassa, niin nämä iloista tyttöenergiaa sisältävät romaanit ovat saaneet vielä odottaa omaa vuoroaan. Nyt se aika on koittanut. Vuonna 2001 ilmestynyt Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -kirja sai toimia ensimmäisenä filmatisointina näin pitkän ajan jälkeen. Kuten aiemminkin, Nopolan siskokset ovat toimineet käsikirjoittajina. Yhdessä Siskonpeti -sarjan ohjaajana ja yhtenä käsikirjoittajana toimineen Anna Dahlmanin kanssa he ovat hioneet elokuvallisesti toimivan ja kohdeyleisöä oikealla tavalla hauskuuttavan kokonaisuuden. Shipway ja Kangas päärooleissa ovat hyvin luontevia ja hellyttäviä tarinallisesti. Hyvä niin, sillä aikuiset pääsääntöisesti ovat tässä hyvinkin karikatyyrisiä ja hassuja. Varsinkin hauskamiehet eli Hirviniemi ja Kataja vetävät roolinsa ihan pikkaisen maneereilla, muttei kuitenkaan överiksi. Pienessä konnan roolissa nähtävä Pekka Strang on suorastaan hillitön, vaikka häntä ei nähdäkään elokuvassa kovin pitkään. Jos jotain pientä negatiivista pitäisi sanoa, niin se on visuaalisuus. Kun kyseessä on värikäs ja välillä räiskyvä tarina, niin olisin kaivannut visuaalisuuteen jotain sellaista omalaatuisuutta, jolla teos olisi erottunut televisioelokuvasta. Onneksi tarina on sen verran toimiva näyttelijäsuoritusten suhteen, että enpä jaksa sen vuoksi tiputtaa tähtiä. Onhan tämä sentään hauska koko perheen elokuva, jossa on mukana paljon tv-alan ja elokuvien vitsejä myös aikuisille.

Janus Tanskanen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Film, 2018

Traileri: