STOP THE PRESS!

Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express)

Idän pikajunan arvoitusOhjaus: Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: Michael Green
Tuotanto: Ridley Scott, Mark Gordon, Simon Kinberg, Kenneth Branagh, Judy Hofflund, Michael Schaefer
Näyttelijät: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom Jr., Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Tom Bateman
Arvio: 4/5

On vuosi 1934 ja tapahtumat käynnistyvät Jerusalemista, jossa maailman kuuluisin etsivä on tutkimassa pyhän esineen varkautta. Hän saa viestin, että hänen on syytä palata takaisin Lontooseen isoa juttua tutkimaan. Ennen kotimatkaa hän tapaa kansainvälisen junayhtiön johtajana toimivan ystävänsä Boucin (Bateman),  joka tarjoaa tälle matkaa junassa kohti Lontoota. Aina ikävä puoli on, että hän joutuu aluksi jakamaan hytin toisen kanssa. Hän kohtaa matkalla lievästi sanottuna hämäräperäisen amerikkalaisen liikemiehen Ratchettin (Depp), joka tarjoaa Poirotille työtä tutkiakseen kuka häntä oikein kiristää. Poirot kuitenkin kieltäytyy, sillä hän ei halua olla tämän kanssa missään tekemisessä. Kun yö saapuu, tapahtuu rikos. Ratchett on murhattu ja mestarietsivän pienet harmaat aivosolut saavat tehtäväkseen murhamysteerin, vaikka mies on aluksi hyvin kiusaantunut tapauksesta, mutta päättää kuitenkin auttaa ystäväänsä Boucia tutkinnassa, ettei tälle jää huono maine. Junassa on monia ihmisiä ja jokainen heistä voi olla syyllinen.

Vaikka Idän pikajunan arvoitus on nähty televisioversioina ainakin pariin otteeseen, niin valkokankaalla nähdystä versiosta on kulunut reilusti aikaa. Vuonna 1974 valmistunut Sidney Lumetin ohjaama versio oli ensimmäinen Christie-filmatisointi, joka oli jopa kirjailijattaren mielestä hyvä elokuva-  paitsi Poirotia esittävältä Albert Finneylta puuttuivat viikset kokonaan. Tällä kertaa ei viiksistä ole pulaa, sillä aiemminkin romaani- ja näytelmäversioita elokuviksi ohjannut Kenneth Branagh omaa tässä melko tuuheat ylähuulipöheiköt. Täytyy mainita yksi asia: laita syrjään kaikki ne ajatukset tästä mestarietsivästä ja kaikki ne tarinat jotka olet aiemmin lukenut tai nähnyt tv-sarjassa. Tässä otetaan reipas ote hieman jo pölyttyneeseen tarinaan ja pistetään uutta puhtia kehiin. Vaikkei mitään uutta voidakaan näihin juonikiemuroihin tuoda, niin tiettyjen teemojen painotukset ovat hyvin nykyaikaista, kuten myös dialogi. Paljon on puhuttu myös Branaghin valinnasta tähän tärkeään pääosan rooliin. Hän tekee Poirotista omannäköisensä hahmon, eikä hae mitään mallia aiempien näyttelijöiden suorituksista. Hyvä niin, sillä samalla se antaa täydellisen irtioton aiemmista tulkinnoista.

Samalla linjalla ollaan myös tarinankerronnan puolella. Michael Greenin käsikirjoitus on toimiva ja tarjoaa klassisen tarinan nykyaikaisen tahdikkaalla tavalla. Tässä ei jäädä jaarittelemaan, vaan tarinaa viedään eteenpäin sen verran tiiviisti, että tämä lähes parituntinen elokuva ehtii lopputeksteille alta aikayksikön. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan mainioita, vaikka pääosin pääpaino onkin juuri Poirotin osuudella. Varsinkin Ratchettia esittävä Depp on pitkästä aikaa kunnon roolissa. Vaikka lyhyen aikaa hänet elokuvassa luonnollisesti nähdään, niin yllättävän hyvä veto monien hörhöjuttujen jälkeen. Lisäksi Branaghin vakiokasvot kuten Dench ja Jacobi nähdään juuri heille sopivissa rooleissa, eikä pekkaa pahempi ole myöskään rouva Hubbardina Pfeiffer, joka on tehnyt pitkästä aikaa vahvan paluun elokuvien pariin. Branaghin tulkinta Idän pikajunan arvoitus -klassikosta tuo Christien tarinoiden hengen tähän päivään.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox, 2017

Traileri: