STOP THE PRESS!

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Lappeenrannassa Suomi 100 -juhlavuoden hengessä

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on vahvasti huomioituna itsenäisyyspäivän 6.12.2017 juhlatilaisuuksissa Lappeenrannassa. Perinteisten juhlallisuuksien ohella itsenäisyyspäivää juhlistetaan Lappeenrannan kaupungin, Etelä-Karjalan liiton ja Maasotakoulun yhteisesti järjestämässä Suomi100-itsenäisyysjuhlakonsertissa.
Partiolaiset nostavat itsenäisyyden juhlaliput salkoihin jo tiistai-iltana 5.12. 

Lappeenrannan kaupunki toteuttaa Suomen juhlavuoden kunniaksi poikkeuksellisen juhlaliputtamisen. Kaupungintalon edessä sijaitsevissa seitsemässä lipputangossa ja Äiti-Karjala -patsaan viereisessä lipputangossa tulevat liput liehumaan tiistai-illasta alkaen koko yön aina keskiviikkoiltaan saakka.

Partiolaiset nostavat itsenäisyyden juhlaliput tiistaina 5.12 klo 18.00. Juhlavassa lipunnostossa Karjalan Laulu-Veikot laulavat Äiti-Karjala -patsaan luona. Liput tullaan valaisemaan valonheittimillä ja ne saavat liehua koko yön aina itsenäisyyspäivän 6.12. iltaan saakka, jolloin partiolaiset laskevat ne alas klo 22. Lipunnoston ja laskun suorittavat Etelä-Karjalan partiolaiset Olli Ahvon johdolla.
Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukset ja messu 6.12. 

Lappeenrannan alueen kirkot järjestävät itsenäisyyspäivän kunniaksi perinteiset juhlajumalanpalvelukset ja messun. Juhlajumalanpalvelukset pidetään Lappeen, Nuijamaan ja Ylämaan kirkoissa klo 10 alkaen. Itsenäisyyspäivän messu järjestetään Joutsenon kirkossa klo 10.

Kunniakäynnit ja seppeleenlaskutilaisuudet alkavat pääsääntöisesti noin puolentoistatunnin pituisen jumalanpalveluksen päätyttyä.
Sankarivainajien kunnioittaminen Lappeenrannan sankarihautausmaalla ja muilla muistomerkeillä 6.12. 

Satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivänä muistetaan myös niitä henkilöitä, jotka ovat turvanneet kotimaamme itsenäisyyden. SaiPan juniorit sytyttävät sankarivainajien haudoille kynttilät itsenäisyyspäivän aamuna. Haudoille lasketaan myöhemmin kansalaisten talkootyönä valmistamat juhlaseppeleet.

Lappeen kirkossa pidetyn jumalanpalveluksen jälkeen seppeleenlaskijat ryhmittyvät sankarihautausmaalle. Kirkkoherra Juha Eklund pitää puheen ennen seppeleenlaskua, jonka suorittavat Talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille Lappeenrannan kaupungin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ari Torniainen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola, Maasotakoulun johtaja eversti Asko Muhonen ja kirkkoherra Juha Eklund.

Ilmavoimien koneet suorittavan Lappeenrannassa ylilennon klo 11.30 sään salliessa.

Henkensä maansa itsenäisyyden puolesta antaneita kunnioitetaan myös sankarihautojen ääreen asetetuilla kunniavartioilla Lappeenrannan sankarihautausmaalla. Kunniavartiossa sankarivainajan haudalla seisoo hänen ikäisensä lumipukuun pukeutunut henkilö.

Kunniavartio toteutetaan sankarihautausmaalla klo 11.15–11.45 välisenä aikana. Kunniavartion toteuttamisesta vastaa Maasotakoulu. Siihen osallistuvat Karjalan Prikaati, Raja- ja Merivartiokoulu, Etelä-Karjalan liitto, Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan oppilaitokset, Maanpuolustuskoulutus ry ja paikalliset reserviläiset.

Suomen toiseksi suurimmalla sankarihautausmaalla Lappeenrannassa on yhteensä 1398 sankarihautaa. Suomen suurin sankarihautausmaa Helsingin Hietaniemessä on leposija yli 3000 sankarivainajalle. Kunniavartioita valmistellaan Lappeenrannan lisäksi ainakin Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa, Salossa, Kälviällä ja Oulussa.

Sankarivainajien kunniavartiot sekä seppeleenlaskijat täyttävät Lappeenrannan Sankarihautausmaan, joten yleisön katsomoalueiksi on varattu Kauppakadun, kauppakeskus Gallerian sekä kaupungintalon edustatorin Sankarihautausmaan sivuilla olevat alueet. Sotilaspoliisi eristää sankarihautausmaan yleisöltä klo 10.30 alkaen.

Sankarihautausmaan tilaisuudesta lähetetään seppelepartiot 16 muulle valitulle muistomerkille ympäri Lappeenrantaa, Joutsenoon, Nuijamaalle ja Ylämaalle.

Itsenäisyyspäivän juhla ja juhlakonsertti urheilutalolla 6.12.

Lappeenrannan kaupunki järjestää yhdessä Etelä-Karjalan liiton ja Maasotakoulun kanssa suuren maakunnallisen Suomi100 -itsenäisyysjuhlan ja -konsertin Lappeenrannan urheilutalolla klo 12.30 alkaen.

Kunniavieraiksi kutsuttujen veteraanien ohella maakunnallisen itsenäisyysjuhlan toivotaan keräävän myös yleisöä ympäri Etelä-Karjalaa juhlistamaan Suomen itsenäisyyspäivää ja juhlavuotta.

Itsenäisyyspäivän juhla alkaa klo 12.30 yleisölle tarjottavalla juhlakahvilla ja kakulla. Lappeenrannan urheilutalon katsomoon mahtuu rajattu määrä yleisöä ja siksi vain noin 800 ensimmäiseksi paikalle tullutta juhlavierasta pääsee sisään.

Etelä-Karjalan liitto tarjoaa keittolounaan kunniavieraiksi kutsutuille veteraaneille. Juhlaruokailu alkaa sankarihautausmaan tilaisuuden jälkeen Lappeenrannan urheilutalolla noin klo 12.00. Upseerioppilaat palvelevat juhlaruokailuun osallistuvia veteraaneja. Ruokailun jälkeen noin klo 13.00 saliin tuodaan juhlavin menoin Suomen upein Suomi100-juhlakakku ja suuri Suomi100-juhlakynttilä. Kakku on sinivalkoinen ja koristeena olevat ruiskukat ja ruusut ovat käsintehtyjä ja valmistettu sokerimassasta. Koristelussa on käytetty myös aitoa syötävää hopeaa kuvastamaan Suomen tuhansia järviä ja/tai talvista säihkettä.

Yleisö ja kuorolaiset laulavat Suomelle syntymäpäiväonnittelulaulun ja tämän jälkeen tehtävään valittu nuori partiolainen saa puhaltaa Suomi100-juhlakynttilän sammuksiin. Suomen kartan muotoinen Suomi100-juhlakakku tarjoillaan upseerioppilaiden toimesta veteraaneille.

Ruokailun jälkeen klo 13.30 alkavassa juhlakonsertissa esiintyvät Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Puolustusvoimien Rakuunasoittokunta. Lavalle nousevat myös erityisesti tätä konserttia varten koottu sadan hengen kuoro sekä sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja tenori Jyrki Anttila. Konsertin kapellimestareina toimivat Riku Huhtasalo ja Aino Koskela.

Lappeenrannan kaupungin tervehdyksen juhlaan tuo kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, juhlapuheen pitää maakuntajohtaja Matti Viialainen ja kiitossanat veteraaneille, juhlaväelle ja esiintyjille lausuu Maasotakoulun johtaja, eversti Asko Muhonen.

Konsertti juhlapuheineen kestää reilun tunnin ja ohjelma on monipuolinen kokonaisuus tuttuja ja rakkaita suomalaisia sävelmiä aina marssilauluista laulunäytelmien ikivihreisiin melodioihin, kansanmusiikkiin, populaarimusiikkiin, sotilasmusiikkina tunnettuihin kappaleisiin ja virsiin. Konsertissa kuullaan tietysti myös Finlandia ja konsertin päättävä Maamme-laulu.
Partiolaisten ja opiskelijoiden soihtukulkueet 6.12. 

Partiolaisten soihtukulkue kulkee Joutsenon torilta Joutsenon sankarihautausmaalle. Kulkue lähtee liikkeelle klo 15.

Teknillisen yliopiston ylioppilaskunta toteuttaa perinteisen itsenäisyyspäivän opiskelijoiden soihtukulkueen keskustassa klo 18 alkaen. Kulkue kokoontuu kauppatorille ja suuntaa sieltä Snellmaninkatua pitkin Valtakadulle ja sieltä Oleksin kohdalta Keskuspuiston läpi sankarihautausmaalle. Opiskelijat ryhmittyvät soihtuineen aiemmin päivällä seppelöidyn Talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkin eteen. Tilaisuudessa esiintyy yliopiston opiskelijoiden kuoro ja opiskelijoiden edustaja pitää puheen.
Lappeenrannan kaupunki toivoo juhlavalaistusta ja kynttilöitä ikkunoihin 6.12.

Lappeenrannan kaupunki toivoo, että liikelaitokset, kiinteistöjen omistajat ja asukkaat juhlistaisivat itsenäisyyspäivää ja 100-vuotiasta Suomea mahdollisuuksiensa mukaan juhlavalaistuksin ja kynttilöin. Kaupunki toivoo, että kynttilät sytytettäisiin ikkunoille klo 18–20 väliseksi ajaksi.
Veteraanien Suomi100-joulukuusi koristellaan Lappeenrannassa 23.11. 

Lappeenranta sonnustautuu juhlavuoden ja veteraanien puolesta sotiemme veteraanien Vapaa, Fri -nauhalla koristeltuun joulukuuseen. Kuusi saa nauhakoristeensa torstaina 23.11.

Lappeenrannan kaupunki haastaa asukkaat hankkimaan itselleen oman Vapaa, Fri -nauhan ja Suomi 100 Juhlamerkin. Juhlamerkkejä myydään R-kioskeissa 10 euron hintaan marras- ja joulukuun aikana. Jokaisesta myydyn Juhlamerkin myyntituotosta lahjoitetaan 9 euroa veteraanien arjen auttamiseen.

Haluamme kaupunkina tukea lappeenrantalaisia ja koko Suomen veteraaneja, jotka ovat antaneet meille vapaan maan ja mahdollisuuden juhlia yhdessä Suomi 100 -juhlavuotta.

Haastamme kaikki kaupunkilaiset hankkimaan itselle oman Vapaa, Fri -nauhan, Suomi 100 Juhlamerkin. Veteraanit Suomi 100 Juhlamerkkejä myydään 10 euron hintaan marras- joulukuun 2017 aikana R-kioskeissa. Jokaisesta myydyn Juhlamerkin myyntituotosta menee 9 euroa veteraanien arjen auttamiseen. Veteraanit Suomi 100 Juhlamerkin myynnillä tuetaan lisäksi muita sodat kokeneita, kuten puolisoita ja leskiä sekä sodassa aviomiehensä menettäneitä sotaleskiä.
Kansalaisjärjestöjen talkooseppeleiden laskeminen veteraanien haudoille 

Monet kansalaisjärjestöt, -yhdistykset, koulut ja vapaaehtoisryhmät ovat Minna Tolvasen innostamana valmistaneet talkootyönä lähes 3000 havuseppelettä. Mukana ovat myös kaikki Lappeenrannan kukkakauppiaat. Työ tehdään seurakuntien ja yksityisten lahjoittajien tuella.

Havuseppeleet, jotka on tarkoitettu vain veteraanien haudoille, ovat noudettavissa Äiti-Karjalan muistopaadelta, Ristikankaan hautausmaan huoltorakennukselta ja Lepolan Veteraanilehdon muistomerkiltä, jonne talkoolaisten toivotaan tuovan ne 27.11.-1.12. välisenä aikana.