STOP THE PRESS!

Joulukaupunki Turku avaa ovet jouluun 25.–26.11.

Turun joulunavaus 2016, kuva: Timo Jakonen

Turun joulunavaus 2016, kuva: Timo Jakonen

Turun joulu alkaa yhteisellä avajaisviikonlopulla 25.–26.11. Suuri joulunavaus tarjoaa joulumieltä, tapahtumia ja nähtävää kaiken ikäisille viikonlopun molempina päivinä. Tekemistä ja tapahtumia riittää joulun yli nuutinpäivään saakka.

Tuomiokirkon joulukuusi saapuu paikalleen keskiviikkona 22.11. ja sen valojen sytytys käynnistää Joulukaupunki Turun tapahtumien ketjun. Kuusen valot sytytetään lauantaina 25.11. klo 15.45 alkavassa tilaisuudessa, jossa aluksi tanssitaan ja lauletaan lapsiperheiden muskarissa Tuuli Paasolaisen bändin tahtiin. Kuusen valojen sytyttämistä säestetään yhteislaululla Maa on niin kaunis. Puheen pitää pastori Tiinakaisa Honkasalo.

Kuusen valojen sytyttyä joulunavausta jatkaa Sirkus Supiaisen tulishow Vanhalla Suurtorilla klo 16.30. Esitys kestää noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen on aika lähteä seuraamaan Satumaisen joulunavauksen paraatia, joka johdattaa yleisön Vähätorilta noin klo 17 kohti kävelykatua. Lumikuningattaren johdattelemaa paraatia voi seurata reitillä Vähätori – Linnankatu – Kauppiaskatu – Kauppatori – Yliopistonkatu.

Joulu kävelykadulla avataan musiikilla ja Art Teatron akrobatiaesityksellä. Satumaisen joulunavauksen huipentaa Yliopistonkadun jouluvalojen sytytys. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi valot kävelykadun ylle sytyttää sotaveteraani Kelpo Lehto. Turun Satumainen joulunavaus on osa valtakunnallista Suomi 100 -yhteisjoulunavausta.

Joulumarkkinat avoinna 17.12 saakka, kauppatori palvelee aatonaattoon

Joulun tuoksut ja tunnelmat löytyvät perinteiseen tapaan Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilta, jonka myyntikojut avautuvat lauantaina klo 11. Vanhan Suurtorin joulumarkkinat ovat avoinna neljänä viikonloppuna ennen joulua 17.12. asti lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–17. Tuttuun tapaan Vanhan Suurtorin vilinässä viihtyy myös joulupukki muoreineen ja ohjelmaa riittää pitkin päivää. Markkinapäivinä hulinan keskeltä voi pistäytyä kuuntelemaan joulumusiikkia ja runoja Vanhan Raatihuoneen salin konserteissa.

Vanhan Suurtorin laidalla Luostarin Välikadun makasiinien käsityöläispuodit tarjoavat lahjaideoita pukinkonttiin. Makasiinien joulumarkkinat ovat avoinna viikonloppuisin klo 11–17 17.12. saakka.

Myös Kauppahallissa ja kauppatorilla viritellään jouluisia tunnelmia lauantaiaamusta alkaen. Joulupukki vierailee hallissa klo 12–14 ja kauppiaat lupaavat jouluista musiikkia ja tarjouksia. Kauppatorin joulutorin käsityöläismökit avautuvat klo 10 ja pitävät luukkunsa auki aina aatonaattoon 23.12. asti arkisin klo 12–19, lauantaisin klo 10–16 ja sunnuntaisin klo 12–16.

Jouluiset näyttelyt, askartelut ja konsertit virittävät jouluun

Turun museoiden joulunäyttelyt valottavat entisaikojen joulunviettotapoja, jouluruokia ja muita perinteitä. Joulupöytäkattauksia on esillä Luostarinmäen käsityöläismuseossa, Apteekkimuseossa ja Qwenselin talolla sekä Turun linnassa. Biologisessa museossa kurkistetaan eläinten elämään keskitalvella.

Tuomiokirkon kuusen historiaan voi tutustua Brinkkalan Ullakkogallerian näyttelyssä, joka esittelee vanhoja valokuvia, lehtiartikkeleita sekä Tuomiokirkon entisten joulukuusien rungoista sahattuja muistokiekkoja vuosilta 1980–2016. Turun tuomiokirkon joulukuusi -näyttely on avoinna 25.11.2017–14.1.2018 ti–su klo 10–18.

Christmas Walk on joulunaikaan lauantaisin järjestettävä kävelykierros, joka vie osallistujat tutustumaan Joulukaupungin tarjontaan: Vanhaan Suurtoriin ja joulumarkkinoihin, Tuomiokirkkoon, joulunviettoon Turussa ja Suomessa ja viimeiseksi hiljentymään Pyhän Hengen kappeliin. Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi opastetut kierrokset järjestetään 2.12., 9.12., 16.12, 30.12., 6.1. klo 11:00–12:30. Liput 10 eur, ennakkoon Visit Turun verkkokaupasta tai matkailuneuvonnasta.

Joulunavausviikonloppuna käynnistyvät erilaiset askartelupajat. Erilaisissa avoimissa työpajoissa on mahdollisuus joulun alla askarrella lahjoja ja koristeita Seikkailupuistossa, Vimmassa, Kuralan Kylämäessä sekä Luostarinmäen käsityöläismuseossa. Myös Turun linna järjestää joulupuuhaa piparkakkumestari Petruksen piparkakkukursseilla.

Joulukonserteissa saa hengähtää joulukiireiden keskellä. Turun filharmonisen orkesterin hyväntuulinen Christmas around the world -konsertti viihdyttää 13.12. sekä 15.12.

Turun musiikkiluokkien oppilaiden sekä Turun konservatorion lapsi- ja nuorisokuorojen yhteinen Valon Aika –konsertti täyttää Gatorade Centerin lähes 650 esiintyjän voimin 16.12. klo 17. Mukana ovat myös Raija Lehmussaaren balettikoulun tanssijat.

Joulukaupungin kohokohtia

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuuden teemana seuraa tänä vuonna Suomi 100 –juhlavuoden tunnuslausetta yhdessä. Humanitaarisen viestin tuojaksi Tuomiokirkkoon 14.12. klo 18 on kutsuttu projektipäällikkö Hussain Al-Taee. Illan solistina on Karita Mattila.

Suomen Turku julistaa joulurauhan Vanhalta Suurtorilta jouluaattona klo 12. Joulurauhan julistuksen lukee protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Suomi 100 -juhlavuosi päättyy 31.12. Tuomiokirkon hartauteen ja perinteiseen Samppalinnanmäen ilotulitukseen klo 24. Lasten uusi vuosi juhlitaan Kupittaalla Liikunnan ihmemaalla klo 15 ja ilotulituksella klo 18.

Koko Turun joulunajan tapahtumat nuutinpäivään saakka löytyvät osoitteesta: www.turku.fi/joulu