STOP THE PRESS!

Miltä näyttää teinin sisällä?

Janina Rajakangas ja teinit, kuva: Jenni Pystynen

Janina Rajakangas ja teinit, kuva: Jenni Pystynen

Koreografi Janina Rajakangas ja seitsemän 13–19-vuotiasta tanssijaa tuovat esitystilaan hämmennyksen ja herkkyyden.

Nykytanssin näyttämöillä esiintyy lähinnä kolmekymppisiä, kauniita ihmisiä. Esitykset kertovat maailmasta heidän näkökulmastaan. Koreografi Janina Rajakangas ja seitsemän 13–19-vuotiasta tanssijaa halusivat tehdä jotain muuta. Zodiakin syyskauden viimeinen kantaesitys Teini saa ensi-iltansa to 7.12. Kaapelitehtaalla.

Miltä näyttää teinin sisällä? Siellä sekoittuvat epäoikeudenmukaisuus ja harmonia, herkkyys ja kapina. Mä tykkään susta, mutta sä ootkin fuckboy. Miksi mulla on niin outo olo? Mitä toi ukkeli töllää? Miksi kaikilla muilla on niin kivaa? Teoksen esiintyjät ovat luoneet Rajakankaan kanssa absurdin maailman, joka parhaiten kuvastaa sitä miltä heistä tuntuu.

– Mietin muutama vuosi sitten teinejä katsellessani, että näiden ihmistenhän kanssa sitä taidetta pitäisi tehdä. Sali oli täynnä teräviä, älykkäitä, kapinallisia ja taitavia liikkujia, joita kukaan ei tanssikoulujen ulkopuolella koskaan päässyt näkemään, kertoo paljon erilaisissa kouluissa opettava Rajakangas.

– Tein teoksesta muutaman minuutin kokeilun Lontoossa ja vakuutuin ideasta. Huomasin, että olin siihen mennessä katsonut teini-ikäisiä esiintyjiä vain konteksteissa, joissa yleisöllä on enemmän valtaa kuin esiintyjillä. Yleisö tulee paikalle katsomaan mitä taitoja teinit ovat oppineet. Ajattelin, että tämä valtasuhde tulee keikauttaa. Teini-ikäiset tietävät paljon asioista, joita aikuiset eivät edes älyä ajatella.

Teinin seitsemän esiintyjää ovat tanssista ja esityksestä kiinnostuneita nuoria. Heidän taiteellinen ajattelunsa ja liiketyöskentelynsä on Rajakankaan mukaan ammattimaista.

– Olen vuoden harjoitusjakson aikana jo unohtanut, että he eivät ole ammattilaisia. Heidän ohjaamisensa ei eroa millään tavalla ammattilaisten ohjaamisesta. He ovat uskomattomia.

Teinin työryhmä on rakentanut teosta vuoden ajan. Työskentely on tapahtunut dialogissa, jossa Rajakangas on esitellyt ajatuksia teoksesta, sen muodosta sekä tehtävistä, joilla asiaa voidaan työstää.

– Olemme miettineet yhdessä kaikkea: liikeideoita, rakennekokeiluja, yleisön paikkaa, maton väriä, vaatteita ja musiikkia. Kaikki, mikä on päätetty, on käynyt yhteisen ajatuslingon läpi. Olemme katsoneet nykytanssiesityksiä ja miettineet kenttää, jonka osaksi olemme teosta tekemässä. Mitä me haluamme siihen lisätä?

Teini nähdään Zodiak Stagella kahdeksan kertaa ajalla 7.–19.12.2017.

 

KANTAESITYS
Janina Rajakangas: Teini

Koreografia: Janina Rajakangas ja työryhmä
Esiintyjät: Ella Holappa, Mea Holappa, Kaisa Iho, Veera Kauppila, Petteri Rafols, Arina Tsinjonnaja, Roosa Törmä
Äänisuunnittelu: Miki Brunou
Valosuunnittelu, valokuvat: Jenni Pystynen
Pukusuunnittelu: Kirsi Gum
Tuottaja: Ulrika Vilke
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Janina Rajakangas
Kuva: Jenni Pystynen

Ensi-ilta: to 7.11.2017 klo 19.00, Zodiak Stage, Kaapelitehdas, V-aula (Tallberginkatu 1), Helsinki
Muut esitykset: la 9.12. klo 19.00 | su 10.12. klo 15.00 | ti 12.12. klo 12.00 | ke 13.12. klo 12.00 | la 16.12. klo 19.00 | su 17.12. klo 15.00 | ti 19.12. klo 19.00

Teosalustus 9.12. klo 18.15–18.45, Hima & Sali / Kaapelitehdas
Taiteilijatapaaminen 16.12. esityksen jälkeen.

Liput: 25/18/15 €
Lippuja ennakkoon: Tiketti