STOP THE PRESS!

Armomurhaaja

ArmomurhaajaOhjaus ja käsikirjoitus: Teemu Nikki
Tuotanto: Jani Pösö, Teemu Nikki
Näyttelijät: Matti Onnismaa, Jari Virman, Hannamaija Nikander, Heikki Nousiainen, Pihla Penttinen, Jouko Puolanto, Santtu Karvonen, Alina Tomnikov, Ilari Johansson
Arvio: 5/5

Automekaanikkko Veijo Haukalla (Onnismaa) on erikoinen sivubisnes. Hän lopettaa armollisesti sairaita ja vanhoja lemmikkieläimiä, joko kaasuttamalla tai ampumalla pistoolilla. Miehellä on aina ymmärrystä eläimille, mutta ei niiden omistajille. Esimerkiksi sekopäinen Petri Kettu (Jari Virman) on päättänyt, että koiran ulina saa riittää ja tuo sen Veijon käsittelyyn. Kuitenkin tämä yksinäinen mies ihastuu koiraan ja ottaa sen omakseen. Hiljaisesta ja kolkosta miehestä tuleekin koiran myötä hieman inhimillisempi. Eräällä kerralla kun hän käy isäänsä tapaamassa sairaalassa, hän kohtaa kivan hoitajattaren, joka saa Veijon hiljalleen rakastumaan. Kun koiran omistaja saa tietää, ettei Veijo olekaan lopettanut eläintä, niin tämä ryhtyy vaatimaan rahojaan takaisin ja syntyy väkivaltainen riita.

Teemu Nikin Armomurhaaja on vuoden 2017 paras kotimainen elokuva, jonka joka osa-alue toimii täydellisesti. Nikin käsikirjoitus on karu, koskettava, hauska ja loppupelissä hyvinkin humaani. Armomurhaaja ei missään nimessä ole helppo elokuva, eikä sen pidäkään olla. Siinä on juuri sellaista karua tarinankerrontaa, jota ei kovin usein kotimaisen elokuvan saralla näe. Kuitenkin se tarjoaa todella mehukkaan elokuvallisen puolitoistatuntisen, jonka haluaa kokea useampaankin kertaan.
Näyttelijäsuoritukset nousevat erinomaisesti esiin. Jokainen hahmo on tarinan kannalta hyvin tärkeä ja luo siihen omanlaisensa kieroutuneen maailman. Niistäkin tosin nousee kolme erityisesti mainittavaksi: Virman tekee erinomaisen roolisuorituksen sekopäisenä rangasmyyjänä, joka on sortunut myös rikollisille teille. Nikander sairaanhoitajan roolissa toimii kuin tarinan rauhoittajana. Matti Onnismaa tunnetaan monien sivuroolien takuumiehenä, joka onnistuu luomaan jokaisesta hahmostaan ainutlaatuisia persoonia. Nyt pääroolissa hän tekee uransa kovimman roolisuorituksen, niin kovan, että oksat pois. Veijoon hän on saanut luotua busterkeatonmaista kivikasvomaisuutta, mutta miehen tuntemukset näkyvät kuitenkin silmien kautta. Varsinkin tämä tulee ilmi kohtauksessa, jossa koiran lopetuksessa on mukana Johanssonin esittämä hahmo. Povaan Onnismaalle parhaan miespääosan Jussia seuraavassa Jussi-gaalassa.

Tällä blu-ray -julkaisulla on myös mukana neljä Temmu Nikin ennen julkaisematonta lyhytelokuvaa: Kaveri, Perintö, Hyväpäivä, Komero ja Play god.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by It’s Alive Films, 2018

Traileri: