STOP THE PRESS!

Björk – Utopia

Björk - UtopiaTuotanto: Björk, Arca, Rabit
1. Arisen My Senses 2. Blissing Me 3. The Gate 4. Utopia 5. Body Memory 6. Features Creatures 7. Courtship 8. Loss 9. Sue Me 10. Tabula Rasa 11. Claimstaker 12. Paradisa 13. Saint 14. Future Forever
Arvio: 3,5/5

Björk Guðmundsdóttir ei kaipaa esittelyjä mutta hänen uutukaisensa kaipaisi opaskirjaa siitä, että miten sitä tulisi lähestyä. Islannin ihme ei tietenkään koskaan ole ollut mikään helppo poppihempukka mutta nyt tahtovat hilseet lennellä ylt’ympäriinsä, kun niiden yli lentää jotain. No ei, on tällä neidon kymmenennellä plätyllä toki helposti lähestyttävämpääkin tavaraa – mutta totuuden nimissä aika vähän. Ei se silti estä sitä, etteikö tämä olisi kaunista. ”Tykkään kovasti, ymmärrä en yhtään”, kuten entinen mies sanoi vaimostaan.

Kyllä te tiedätte miten tämä etenee. Björk ei juuri ole uudistunut, tai jos on niin mennyt aina vain mainstreamista kauemmas. Tässä kilkutellaan, ollaan atonaalisia ja maalaillaan äänillä aaltokankaalle abstrakteja. Björkin muuassa taustoille antaa jylhää pohjoista voimaa 12-henkinen naishuiluorkesteri, joka loihtii raidoille niin lintujen viserrystä kuin karunkuuloista murinaakin. Kappaleiden pontevana perustana on tietysti Björkin itsensä tuttu äänivääntelehtiminen ja toisena tuottajana toiminut Arca on antanut myös vahvaa panostaan taustoihin, joissa löytyy aivan hitokseen mielenkiintoisia kilkatuksia ja narinoita.

Björkin suurelle yleisölle tunnetuin kausi osui vuosituhannen vaihteen tietämille mutta onhan hän edelleen 52-vuotiaana vireessä ja rikkoo käsitettä länsimainen pop omalla viistolla lähestymiskulmallaan. Tällaista ei vaan voisi uskottavasti tehdä kukaan toinen. Eikä missään muualla kuin tarujen saarella. Björk ei kumartele kuvia tai tee mitään mitä kukakin odottaa. Oman tiensä kulkemisesta on siis pakko pläjäyttää pisteitä. Tämä on vahvaa julistusta.

Peijakas sentään. Tästä tekisi mieli tykätä. Tätä tekisi mieli vihata. Enkä tiedä kumpaan suuntaan kallistun. Ärsyttävää, mieleen porautuvaa uusioklassista kera ambient- ja synapoppivivahteiden. Tätä ei ehkä voi suositella intervallijumpan taustamusaksi tai YleX:n rotaatioon mutta sekä intensiiviseen kuunteluun, että meditatiiviseksi taustahurinaksi tämä on kuin passeli. Vaikeaa ja ah niin haasteellista on tämä joskus. Björk, olet nero. Tai hullu. Tai molempia.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by One Little Indian / Wellhart Limited, 2017