STOP THE PRESS!

Olli Ahvenlahti – Thinking, Whistling

Olli Ahvenlahti - Thinking, WhistlingTuotanto: Olli Ahvenlahti, Jaska Lukkarinen, Matti Nives
1. Thinking, Whistling 2. Minor Minor 3. Miles Away 4. Say It Again 5. Black Forest Air 6. Late Night 7. A Piano Song 8. Saturday 9. Little White
Arvio: 4/5

Voikos tämän arvostelun laatia kirjoittamatta kertaakaan sanaa ’Puppe’? Katsotaan miten käy.

Olli Ahvenlahti elää ja voi ilmeisen hyvin, vaikka miestä ei eturintamassa ole aikoihin nähtykään. Levyjähän mies tekee solkenaan – edellinen soolopitkäsoitto ilmestyi vuonna 1986 ja nyt sitten heti taas perään seuraava. Mies on aktivoitunut, löytänyt sävelkynänsä ja koonnut ympärilleen yhtyeellisen ennestään tuttuja pelimanneja. 9 kappaletta uutta kotimaista jaskaa tekee varmasti kauppaansa lajille vihkiytyneiden parissa niin levyllä kuin keikoillakin.

Levy on hauska, lämmin ja sydämellinen. Jos jazz voi olla sympaattista ja täynnä virtaavaa voimaa, niin tämä on. Se pulppuilee ja palaa Ahvenlahden kimeäksi kiristetyn pianon mukana. Muu yhtye poukkoilee ja tempoilee mukana miten parhaiten taitaa. Melodioita on tuhlailtu välillä niin, että ne kulkevat limittäin ja lomittain ja ties miten. En ole entusiasti enkä osaa varsinaisesti nimetä referenssitaiteilijoita tälle äänitteelle mutta levy on kautta linjan kepeän leppoisaa kuunneltavaa. Mukana on myös tunnelmallisempaa materiaalia, jossa on visuaalisia aspekteja ja joka johdattaa kaihon…jonnekin.

Tällainen jamittelu lienee parhaimmillaan Paapan kap…siis ravintolamiljöössä, ei niinkään kliiniseksi puristetulla kiekolla mutta täyttäähän tämä pahimman jatsinälän näinkin. Hauskinta levyllä on ilmeisen tarkoitukselliset kompin huojahtelut ja hienostuneet temmon vaihtelut biisien sisällä. Soittajamateriaali on tietysti raudankovaa: Jaska Lukkarisen trio on jo tehnyt omissa nimissään maamme jazz-kartalla kovaa jälkeä ja nyt fuusioituessaan Olli Ahvenlahti New Quartetiksi, ei homma voi ainakaan huonompaan päin mennä.

Kelpo menoa kera letkeiden rallien ja soitannollisen taituruuden, tätä kuuntelee mielellään. Toivottavasti seuraavaa Ahvenlahden levyä ei tarvitse ihan 31 vuotta odottaa.

Ja kas, kyllä näemmä voi!

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by We Jazz, 2017