STOP THE PRESS!

Suomi muuttuu: Aikamatkaajat-kampanjan kuvista näyttely Valokuvataiteen museossa

Kesällä 2017 käynnistynyt Aikamatkaajat-valokuvauskampanja kutsui kuvaamaan muuttuvaa Suomea. Yhteisöllisesti tuotettu, vanhoista ja uusista kuvista koottu näyttely on avoinna Suomen valokuvataiteen museossa 1.12.2017–14.1.2018.

Aikamatkaajat-kampanjan toteuttivat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Suomen valokuvataiteen museon ja Kansalliskirjasto. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu on toiminut useimpien vanhojen kuvien lähteenä.

Suomi muuttuu -valokuvanäyttelyssä kysytään, millaisia muutoksia Suomi on kokenut itsenäisyyden aikana. Itsenäistyminen, sodat ja kaupungistuminen ovat muuttaneet ympäristöä ja muutos on luonut uusia suomalaisia kansallismaisemia. “Halusimme tarjota kaikille ihmisille mahdollisuuden osallistua satavuotisen Suomen muutoksen tutkimiseen valokuvaamalla. Ihmisten kampanjaan lähettämät valokuvat ovat olleet sekä inspiroivia että ajoittain myös surullisia”, kertoo Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

”Valokuva on havainnollistava väline, joka innostaa tutkimaan tuttujen paikkojen muutosta. Nuoremmille vanha kuva antaa uutta tietoa historiasta, kun taas varttuneemmissa vanha kuva voi herättää kaikkein elävimmät muistot”, Lauri Alaviitala Suomen valokuvataiteen museosta kertoo.

Aikamatkaajat-kampanja jatkuu itsenäisyyden juhlavuoden loppuun asti. Kaikki kampanjaan lähetetyt kuvaparit kootaan kuntakohtaisiksi valokuvaesityksiksi (kts. esim. aikamatkaajat.fi/iisalmi, aikamatkaajat.fi/helsinki). Valokuvaesityksiä saa esittää vapaasti julkisissa tiloissa, esim. kouluissa tai kirjastoissa.

Valokuvataiteen museon Prosessi-tilan näyttely Helsingin Kaapelitehtaalla 1.12.2017–14.1.2018 on kävijöille maksuton.