STOP THE PRESS!

Suomalaisen animaatiotaiteen ”Finnish Focus” Budapestin Anilogue-festivaalilla

Budapestissa 15. kertaa järjestettävällä Anilogue-animaatiofestivaalilla nähdään marras-joulukuun vaihteessa erikoisohjelma suomalaisesta animaatiotaiteesta ja sen tekijöistä.

Anilogue on Unkarin suurin ja kansainvälisesti tunnetuin animaatiofestivaali. Festivaaleilla on viime vuosina esitetty erikoisohjelmistoja mm. Saksasta, Tanskasta ja Portugalista. Suomalainen animaatio ei ole ollut aiemmin näin laajasti esillä Unkarissa. Festivaali on tarttunut erikoisohjelmistoon suomalaisen animaatiotaiteen korkean tason ja Suomi100-juhlavuoden kunniaksi.

Turku Animated Film Festivalin (TAFF) festivaalijohtaja Kimmo Sillanmikko on koonnut Budapestiin kolme näytöstä parhaista suomalaisista lyhytanimaatioista. Mukana on uuden suomalaisen animaatioelokuvan helmiä (mm. Heta Jäälinojan Penelope (2016), Turun taideakatemian parhaita oppilastöitä (mm. Anni Ojan Viikset (2015)) sekä suomalaisen stop motion -animaation kehityskaarta läpivalaiseva näytössarja.

Festivaalin ohjelmistossa on myös retrospektiivi Suomen ehkä tunnetuimman animaatio-ohjaajan Katariina Lillqvistin töistä. Retrospektiivin lisäksi Lillqvist pitää Budapestissa myös animaation master class -luennon.

Budapestiin matkustavat myös animaatio-ohjaaja Elli Vuorinen, joka osallistuu festivaalin pyöreän pöydän keskusteluihin ja esittelee Best of Turku Art Academy -näytökset. Lisäksi festivaaleilla nähdään audiovisuaalinen live show Pink Twins -tekijäkaksikolta, jotka järjestävät unkarilaisille myös ”Artifical Intelligence in Animation” -workshopin. Suomen elokuvasäätiö on tukenut animaatiofokusta kulttuuriviennin hanketuella.