STOP THE PRESS!

Itsenäisyyspäivän ohjelma Lahden alueella 6.12.2017

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi huipentuu Itsenäisyyspäivään keskiviikkona 6.12.2017. Ohjelmaa on tarjolla koko päivän ajan Lahden alueella.

Liputuksesta ja juhlavalaistuksesta

Suomen juhlavuoden kunniaksi itsenäisyyspäivänä voi tänä vuonna poikkeuksellisesti liputtaa jo itsenäisyyspäivän aatosta klo 18.00 alkaen, mikäli lippu valaistaan pimeän ajaksi. Tällöin itsenäisyyspäivän liputus voi alkaa 5.12. klo 18 ja päättyä 6.12. klo 22.00.

Lipun tulee olla niin hyvin valaistu, että lipun kuvio ja värit erottuvat selkeästi. Valkoisen tulee siis olla valkoinen ja sinisen sininen. Juhlaliputukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Mikäli lipun valaiseminen ei ole mahdollista, liputetaan itsenäisyyspäivänä normaalikäytännön mukaisesti siten, että lippu nostetaan salkoon 6.12. aamulla klo 8.00 ja se lasketaan illalla klo 20.00.

Suomi 100 -hanke kannustaa valaisemaan myös kodeissa ja työpaikoilla sinivalkoisin sävyin. Juhlavalaisu alkaa 5.12. klo 18 ja päättyy torstaiaamuna 7.12. klo 9 mennessä.

Lisäksi perinteiseen tapaan ikkunoille sytytetään kaksi valkoista kynttilää itsenäisyyspäivän iltana kello 18.

Ohjelma

10.00 Jumalanpalvelus Ristinkirkossa
Saarna Miika Hämäläinen, liturgia ja esirukous Anna-Mari Kopo, kanttori Aurora Ikävalko, urkuri Miikka Kallio, Lahden musiikkiopiston trumpettiyhtye, ohjaus Tomi Nietula.

11.00–11.30 Kunniavartiot
Lahden sankarihautausmaalla
Nastolan sankarihautausmaalla
Mustakallion ilmapommitusuhrien hauta-alueella
Sotaveteraanien hautaosastot Levon hautausmaalla

Lahdessa kunniavartiolaiset laskevat jokaiselle sankarihaudalle talkootyönä tehdyt Suomi 100 -havuseppeleet ja seisovat sankarihautausmaalla kunniavartiossa puolen tunnin ajan.

11.00 Kunnianosoitus Ristinkirkon sankarihaudoilla
LSP Puhallinorkesteri, johtaa Reijo Korhonen. Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Milla Bruneaun puhe. Seppeltenlasku sankarihaudalle ja Karjalaan jääneiden muistomerkille.

13.00 Suomi 100 -kansalaisjuhla Sibeliustalossa, Ankkurikatu 7
Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään. Tervehdyssanojen saattelemana nautimme arvokkaasta juhlasta lahtelaiseen tyyliin. Juhlaohjelmassa on hetkiä kaupungin vaiheista eri vuosikymmeniltä. Esityksistä vastaavat Lahden Nuorisoteatteri, Lahden Tanssiopisto, Juhlakuoro sekä Lahden konservatorion puhallinorkesteri. Juhlapuhujana on kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla on koko perheen juhla, johon kaikki ovat tervetulleita. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

15.00 Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti Sibeliustalossa, Ankkurikatu 7
Sinfonia Lahti, kapellimestarina Dima Slobodeniouk.
Tapio Tuomelan Sinfonia nro 3
Väinö Raition Kuutamo Jupiterissa
Jean Sibeliuksen Lemminkäinen Tuonelassa ja Finlandia

Konsertin kesto noin tunti. Liput Sibeliustalon lipunmyynti, Ticketmaster Suomi ja tuntia ennen ovelta.

16.30 Partiolaisten soihtukulkue
Vuorikadun koulu – Aleksanterinkatu – Mariankatu – Ristinkirkko

17.00 Iltahartaus ja juhlavalaistus sankarihaudoilla
Lions Club Mukkula

17.00 Vesiurkuesitys ja ilotulitus Pikku-Vesijärven puistossa
Lahti Energian hallituksen puheenjohtajan Jorma Ratian puhe. Vesiurkuesityksenä Porilaisten marssi, Finlandia ja Maamme-laulu. Tilaisuus päättyy näyttävään juhlailotulitukseen.