STOP THE PRESS!

Itsenäisyyspäivä huipentaa satavuotisjuhlavuoden Rovaniemellä

Rovaniemen kaupunki juhlistaa satavuotiasta Suomea paitsi omilla arvokkailla tilaisuuksillaan myös osallistumalla valtakunnallisiin itsenäisyyspäivän tempauksiin. Juhlinta aloitetaan jo itsenäisyyspäivän aattona, tiistaina 5.12.

Rovaniemen pääkirjasto on mukana valtakunnallisessa Etkot kirjastossa -tempauksessa. Etkoilla juhlitaan maailman parhaita kirjastojen asiakkaita – suomalaisia. Kaikki kaupunkilaiset on kutsuttu Rovaniemen pääkirjastolle tiistaina 5.12. klo 16.30 alkaen. Kello 18 kirjaston edustalla alkaa ilmainen soppatarjoilu.

Kaupunki osallistuu myös Kahvita, liputa ja valaise -tempaukseen. Tempauksen hengen mukaisesti Rovaniemen kaupunki järjestää työntekijöilleen kahvitilaisuuden kirjastolla 5.12. ja kannustaa muitakin työyhteisöjä kahvittelemaan yhdessä.

Suomen lippu nousee salkoon kaupungintalolla ja Lappia-talolla itsenäisyyspäivän aattoiltana. Juhlaliputus jatkuu yön yli itsenäisyyspäivän iltaan asti. Lippu valaistaan pimeän ajaksi.

Kahvita, liputa ja valaise -tempaukseen kuuluu myös keskeisten kohteiden valaiseminen sinivalkoisin värein. Rovaniemen kaupungintalo, Lappia-talo, kirkko ja Lapin kuntoutuksen toimipiste valaistaan itsenäisyyspäivän aattona klo 18, ja juhlavalaistus jatkuu itsenäisyyspäivän iltaan saakka. Lappia-talon Hallituskadun puoleisten toimistohuoneiden seinään ilmestyy myös valoinstallaatio.

Osana itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia rovaniemeläiset ovat myös valmistaneet yhteisöllisissä seppeletalkoissa havuseppeleitä laskettavaksi jokaiselle sankarihaudalle Rovaniemellä. Itsenäisyyspäivänä sankarihaudoille järjestetään erityinen kunniavartio, missä haudoilla seisoo vartiossa samanikäinen henkilö kuin vainaja oli kuollessaan. Arvokkaaseen juhlavuoden tekoon kaupunkilaisia on innostanut mukaan rovaniemeläinen Joni Ylinampa. Seppeltalkoita ja kunniavartioita järjestetään ympäri Suomea.

Kaikille avoin itsenäisyyspäivän juhla Lappia-talolla 6.12.

Kaikille avoin itsenäisyyspäivän juhla järjestetään Lappia-talolla 6. joulukuuta. Juhla alkaa yhteisellä kahvittelulla klo 11.30 ja jatkuu Tieva-salissa klo 12.30. Jos saliin ei enää mahdu, voi ohjelmaa seurata myös screeniltä Lappia-talon ravintolasta käsin.

Tämän vuoden juhlapuheen pitäjänä kuullaan Visit Rovaniemen toimitusjohtajaa Sanna Kärkkäistä. Juhlassa kuullaan myös tarinointia Lapin legendaarisimmalta tarinaniskijältä Nätti-Jussilta. Ohjelman kruunaa Sibeliuksen legendaarinen Finlandia, jonka esittää pianisti Anna Laakso yhdessä Lapin kamariorkesterin, Lapin lauluveikkojen, Seitakuoron ja Rovaniemen koulujen Suomi 100 -lastenkuoron kanssa.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien suunnittelusta Rovaniemellä vastaa erillinen työryhmä, jossa on edustettuna Rovaniemen kaupungin, Rovaniemen seurakunnan ja Rovaniemen varuskunnan lisäksi Rovaniemen seudun veteraani-, reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt sekä opiskelijajärjestöt.

Lappia-talon itsenäisyyspäivänjuhlan koko ohjelma löytyy osoitteesta https://www.rovaniemi.fi/loader.aspx?id=a144e468-b013-424f-8a95-4bc9fa8b08e6

Kaikki juhlallisuudet ja niiden aikataulut löytyvät osoitteesta http://www.rovaniemi.fi/loader.aspx?id=ffe2362e-8dc4-41e2-a8be-21137001e402