STOP THE PRESS!

Suomi 100 -ohjelmaa Turussa ja Varsinais-Suomessa

Suomen 100. syntymäpäivän juhlinta alkaa jo itsenäisyyspäivän aattona. Iloista ja arvokasta ohjelmaa riittää joka makuun koko maakunnassa. Etenkään tänä itsenäisyyspäivänä ei siis ole syytä jäädä kotiin sohvan ja television vangiksi.

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. yhteisten klo 14 alkavien kahvihetkien jälkeen aloitetaan virallinen liputus Suomen lipulla klo 18.00. Liputus jatkuu valaistuilla lipuilla Turussa Myllysillalla ja Tuomiokirkkosillalla itsenäisyyspäivän iltaan 6.12. klo 22 asti. Myös Suomen sinivalkoiseksi valaiseminen aloitetaan aattona klo 18 ja erityisvalaisut päättyvät 7.12. aamuun mennessä. Turun kaupunki valaisee Kirjastosillan sekä seurakunta Martin kirkon tornin ja Ylösnousemuskappelin päädyn sinivalkoiseksi 5.-7.12.

Turun linnan sisäpihalla ja linnan puistossa loistaa 5.-6.12. klo 16–24 valo- ja äänitaideteos Luminous. Itsenäisyyspäivänä tapahtumaan liittyy myös monitaiteellinen Suomen luonto -teos, joka sisältää valon ja äänen ohella tulielementtejä ja akrobatiaa viiden tunnin ajan, klo 17–22.

Satumainen Aurajoki säihkyy jokirannassa 2.12. alkaen aina huhtikuun alkuun asti. Valotaiteen lisäksi teos koostuu äänimaisemista, joita voi kerätä sovelluksen kautta.

Kirjastojen itsenäisyyspäivän etkot toteutetaan Turun pääkirjastossa 5.12. klo 9-18. Tasatunnein alkavassa ohjelmassa esitellään kulttuuria eri vuosikymmeniltä. Turkulaisissa ravintoloissa ja baareissa panostetaan iloiseen ja rentoon aaton yhdessäoloon erikoismenuilla, -annoksilla ja -ohjelmilla. Koko Suomen karaokeravintoloille suunnattu haaste kutsuu laulamaan aattona kello 21 yhdessä kappaleet ”Olen suomalainen”, ”Sininen ja valkoinen” sekä ”Maamme”.

Kunnianosoitukset sankarivainajille

Itsenäisyyspäivänä Turun hautausmaalla lasketaan seppeleet klo 11 Jääkärimuistomerkille, 11.15 Unikankareelle ja 11.30 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille. Kynttilöiden sytytys sankarihaudoilla ja Veteraanilehdossa alkaa klo 12.15. Seurakuntayhtymä ja partiolaiset vievät jokaiselle Turun ja Kaarinan 1161 sankarihaudalle kynttilälyhdyn ja muistoseppeleen.

Sankariristin seppeleenlaskun yhteydessä klo 13 pidetään hartaustilaisuus, johon liittyy kaatuneiden haudoille asettuva kunniavartio. Kunniavartion järjestää Turun Reserviupseerit ry ja siihen voi ilmoittautua 3.12. asti. Turussa vartiot toteutetaan ilmoittautumisten mukaan mahdollisimman laajamittaisesti. Turun yhdenvertaisessa kunnianosoituksessa nähdään osallistujien iästä, sukupuolesta ja etnisestä taustasta riippumatta sellaisia henkilöitä, joille tärkeintä tässä koskettavassa eleessä on kaatuneiden sankarien kunnioittaminen Suomen suurena vuotena.

Varsinais-Suomessa kunniavartioita järjestetään myös mm. Kalannin, Kuusjoen, Paimion, Paraisten Perttelin, Särkisalon, Taivassalon ja Salon Uskelan hautausmailla sekä Ruskon kirkonmäellä.

Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukset

Juhlajumalanpalvelukset alkavat koko maakunnassa klo 10 ja monissa kirkoissa ne aloitetaan Finlandia-hymnillä. Turussa ja Kaarinassa Finlandia kuullaan kuorojen toteuttamana tai uruilla soitettuna ainakin Kuusiston, Pyhän Katariinan, Maarian, Paattisten, Henrikin ja Piikkiön kirkoissa sekä Aureliassa.

Kaikille Turussa ja Kaarinassa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen osallistuville lahjoitetaan itsenäisyyspäivän kynttilät, jotka sytytetään kodeissa perinteisesti kello 18, samaan aikaan kun kaikki maan kirkot soittavat juhlasoittoa.

Kevyempää ohjelmaa lepopäivän ratoksi

Turun Filharmonisen Orkesterin juhlakonsertit alkavat Konserttitalossa klo 12 ja 15. Mukana ovat myös Turun yliopiston kuoro, Puolalanmäen musiikkiluokkien kuoro sekä mieskuoro Laulun Ystävät. Suomalaisen musiikin konsertti lähetetään suorana klo 15 isolle näytölle Vanhalla Suurtorilla.

Konsertin jälkeen Suurtorin lavalla esiintyy perheen pienimmille Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli-satuhahmo. Tunnin pituinen laulu- ja leikkishow alkaa klo 16.30. Satavuotiasta Suomea juhlistava esitys on itsenäisyyspäiväksi suunniteltu erikoisnäytös, joka koostuu lauluista ja leikeistä, joihin yleisö voi osallistua.

Partiolaisten Street-O -kaupunkisuunnistukseen voi lähteä Itsenäisyydenaukiolta oman maun mukaan kello 11–12 välillä. Kilpailuhenkisille suunnistusaikaa jokirannan tuntumassa on tunti ilman aikasakkoa, mutta reitin voi suorittaa myös ilman aikatavoitetta. Turun Kansantanssin ystävien juhlatanssiaiset kokoavat VPK:n talolle parhaimpiinsa pukeutuneet pari- ja salonkitansseista innostuneet klo 18 alkaen.

Varsinais-Suomen kunnissa juhlitaan Suomea

Monessa Varsinais-Suomen kunnassa ja kaupungissa itsenäisyyspäivän juhlallisuudet noudattavat tuttua kaavaa, johon on Suomen juhlavuoden kunniaksi lisätty juhlavampia elementtejä. Naantali ja Raisio kahvittavat kuntalaisensa, Naantali valaisee kaupungintalonsa sinivalkoiseksi ja Mynämäki Vanhan Yhteiskoulun julkisivun.

Seppeleenlaskuihin hautausmailla liittyy kunniavartioita usealla paikkakunnalla, nuorten soihtukulkueita Laitilassa ja Maskussa sekä kirkkokahveja mm. Merimaskussa ja Vehmaalla. Kunnissa on myös erikoisnäyttelyitä ja musiikkiesityksiä, mm. aattona Mynämäellä Elämää Mynämäessä sata vuotta sitten ja Satavuotias Suomi lasten silmin -näyttelyt sekä Kalannin konserttitanssiaisten ohjelmassa isänmaallisen mieskuoromusiikin helmiä, joita esittää 100 mieslaulajaa.

Aaton etkoja järjestetään kirjastoissa ja kuntalaisten yhteisissä itsenäisyyspäivän juhlissa on niin kuntalaisten itse tuottamaa ohjelmaa kuin juhlapuhujiakin, musiikkia, tanssia ja ansiomerkkien jakoa. Paimiossa esitetään Elokuva-arkiston koostamia otoksia Suomen suuriruhtinaskunnasta ja Teuvo Puron ohjaama Minna Canthin Sylvi.

Julkisilla liikenteeseen

Kuntien, kaupunkien ja muiden toimijoiden Suomi 100 -tapahtumien lisäksi itsenäisyyspäivän tienoilla on tarjolla myös joulumyyjäisiä, tansseja, konsertteja ja elokuvaesityksiä. Liikkuminen kohteesta toiseen helpottuu käyttämällä joukkoliikennettä oman auton sijaan. Fölin reiteillä ajetaan itsenäisyyspäivän aattona 5.12. myöhäisillan perjantaivuorot yövuoroineen ja itsenäisyyspäivänä 6.12. liikennöidään lauantain aikatauluilla koko päivä yövuoroineen.