STOP THE PRESS!

Presidentinlinna-kirja vie kulissien taakse

PresidentinlinnaSuomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Presidentinlinna, yksi Suomen tunnetuimmista rakennuksista, täyttää 200 vuotta. Nyt ilmestynyt kirja on ensimmäinen kattava kokonaisesitys rakennuksen historiasta, sen arjesta ja juhlasta, ihmisistä ja elämästä.

1817 valmistunut Presidentinlinna rakennettiin alun perin vauraan Heidenstrauchin kauppiasperheen kaupunkipalatsiksi.Vuodesta 1837 se toimi keisarillisena palatsina, jota keisariperhe käytti vieraillessaan Helsingissä. Suomen itsenäistyttyä palatsi muutettiin presidentin edustustilaksi ja asunnoksi. Asuntona se toimi presidentti Mauno Koiviston kauden loppuun, jolloin Mäntyniemi valmistui. Presidentinlinnan peruskorjaus valmistui vuonna 2015.

Teoksen asiantuntija-artikkelit kertovat rakennuksen monivaiheisesta elämästä ja ihmisistä: kristallikruunujen loisteessa tanssittujen juhlien lisäksi Presidentinlinna on kymmenien ihmisten työpaikka. Artikkelit ja Soile Tirilän upeat kuvat kurkistavat suurelta yleisöltä aikaisemmin suljettuihin tiloihin. Tiesitkö esimerkiksi, että Presidentinlinnassa on toiminut kirkko?

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on tuottanut kirjan yhdessä Museoviraston ja Tasavallan presidentin kanslian kanssa. Esipuheen kirjaan on kirjoittanut tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Rauno Endén (toim.)
Presidentinlinna
357 sivua | SKS 2017