STOP THE PRESS!

Muumitarina tukee brittijärjestön kampanjassa tyttöjen koulutusta kehitysmaissa

MuumikirjatMuumitarina tukee brittijärjestön kampanjassa tyttöjen koulutusta kehitysmaissa – Akateeminen Kirjakauppa toimii hankkeen kirjakauppakumppanina Suomessa

Muumit ja Akateeminen Kirjakauppa ovat tänä talvena mukana auttamassa kehitysmaiden tyttöjä ja naisia pääsemään pois köyhyyden kierteestä.

Britanniassa suuren suosion saavuttanut muumiaiheinen hyväntekeväisyyskampanja on käynnistynyt nyt myös Suomessa. Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam on rakentanut naisten ja lasten koulutukseen keskittyvän hankkeen Tove Janssonin kuuluisan Näkymätön lapsi -muumitarinan ympärille. Akateeminen Kirjakauppa toimii Suomessa projektin pääkirjakauppakumppanina. Britanniassa Oxfam tekee yhteistyötä Waterstones-kirjakauppaketjun kanssa.

Janssonin novellit Näkymätön lapsi ja Kuusi on julkaistu kampaajaa varten kauniina erikoispainoksina englanniksi Sort of Booksin (Invisible Child and the Fir Tree), ruotsiksi Förlagetin (Det osynliga barnet och Granen) ja suomeksi WSOY:n kustantamina. Teoksissa on mukana myös erillinen muumigalleria, jossa brittikirjailija ja muumifani Philip Ardagh esittelee Muumilaakson hahmoja. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan 4 euroa Oxfamin naisia tukeviin projekteihin eri puolilla maailmaa.

Näkymätön lapsi julkaistiin alun perin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -kirjassa vuonna 1962. Janssonin rakastetussa tarinassa tyttö muuttuu näkymättömäksi äidin kohdeltua häntä huonosti. Kun hän pääsee muumiperheen luokse, lämpö, ystävällisyys ja arvostus muuttavat hänet jälleen näkyväksi ja auttavat häntä löytämään oman paikkansa maailmassa.

 

”Kirjat ja tarinat voivat muuttaa maailmaa”

Näkymätön lapsi -kampanja on osa Oxfamin maailmanlaajuista työtä köyhyyttä ja kärsimystä vastaan. Suurin osa köyhyydessä elävistä on naisia. Siksi naisten ja tyttöjen oikeudet ovat hyväntekeväisyystyön keskiössä. Oxfam uskoo, että naisten taitoja, päättäväisyyttä ja kekseliäisyyttä tukemalla köyhyys on voitettavissa.

”Tove oli vahva ja itsenäinen nainen, joka eli juuri sellaista elämää kuin itse halusi välittämättä muiden mielipiteistä ja odotuksista. Suomessa se oli mahdollistakin, koska Suomi on ollut aina edelläkävijä naisten oikeuksien ajajana. Suomi oli muun muassa Euroopan ensimmäinen valtio, jossa naiset saivat äänioikeuden vuonna 1906. Kaikki eivät ole näin onnekkaita ja olen varma siitä, että Tove olisi erittäin iloinen, että hänen tarinoidensa avulla autetaan naisia pakenemaan köyhyyttä ja löytämään oman äänensä”, Moomin Charactersin taiteellinen johtaja ja Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson sanoo Oxfamin haastattelussa.

Akateemisen Kirjakaupan markkinointipäällikkö Cia Branders uskoo, että kirjojen ja tarinoiden avulla voidaan muuttaa maailmaa.

”Tove Jansson puhui teoksissaan tasa-arvosta ja yksilön vapaudesta ja puhui niiden puolesta. Ne ovat molemmat asioita, jotka tekevät maailmastamme paremman. Tarina näkymättämästä tytöstä tukee teemaltaan Oxfamin arvokasta työtä tyttöjen ja naisten oikeuksien ajajana.”

Förlagetin toimitusjohtaja Fredrik Rahka uskoo, että Oxfamin kampanjaan valittu Näkymätön lapsi -tarina koskettaa lukijoita taustasta ja kulttuurista riippumatta.

”Se muistuttaa siitä, miten tärkeää on tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Usko itseen voimaannuttaa. Moomin Charactersille ja meille toisten hyväksyminen, monikulttuurisuus ja tasa-arvon puolesta puhuminen ovat tärkeitä arvoja”, Rahka toteaa.

 

Kampanja päättyy kansainväliseen naistenpäivään

Oxfamin muumikampanja päättyy kansainvälisenä naistenpäivänä, 8. maaliskuuta 2018. Tavoitteena on lahjoittaa kirjamyynnistä saaduista tuotoista 20 000 euroa Oxfam-järjestölle. Kirjojen myyntihinta on 8,90 euroa. Suomessa keräyslahjoituksen hoitaa Förlaget. Kukaan hankkeessa mukana olijoista ei saa kirjan myynnistä katetta.

Katso video, jossa Sophia Jansson vierailee Ruandassa ja kertoo Näkymättömästä lapsesta. https://www.youtube.com/watch?v=ieAbHJcrvpk