STOP THE PRESS!

SOS-Lapsikylä haastaa suomalaiset tekemään veronpalautuksilla hyvää – lapsi saa päivän ilman pelkoa 60 eurolla

Huomenna lähes 3,7 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia noin 2,6 miljardia euroa. Kolmasosalle suomalaisista palautukset ovat ylimääräistä rahaa, jota ei tarvitse käyttää arkisiin menoihin. Vain 3,3 % aikoo lahjoittaa rahasta hyväntekeväisyyteen. SOS-Lapsikylä haastaakin tänä vuonna suomalaiset laittamaan verorahat kiertoon ja lahjoittamaan osan palautuksista lastensuojelun hyväksi. Näillä varoilla SOS-Lapsikylä kehittää ja tuottaa uusia palveluja alimitoitetun lastensuojelun tueksi.

SOS-Lapsikylän teettämästä kyselytutkimuksesta* selviää, että noin 39 prosentille suomalaisista veronpalautukset ovat niin sanotusti ylimääräistä rahaa, joka laitetaan usein säästöön, hankintoihin, hemmotteluun ja joululahjoihin. Kuitenkin vain 3 % suomalaisvastaajista kertoo lahjoittavansa veronpalautuksiaan hyväntekeväisyyteen ja 17 % kertoo, että voisi lahjoittaa.

”Karkeasti laskettuna siis viidesosa eli noin 740 000 suomalaista lahjoittaa tai voisi lahjoittaa veronpalautuksistaan hyvään. Kyselyn mukaan yleisimmin suomalaiset olisivat valmiita lahjoittamaan kymmenen prosenttia veronpalautuksistaan. Jos he kaikki lahjoittaisivat edes prosentin, se tekisi huimat 5,3 miljoonaa euroa”, sanoo SOS-Lapsikylän markkinointijohtaja Leena Poutanen.

Tänä vuonna SOS-Lapsikylä haastaa suomalaiset miettimään, mihin tämä ”ylimääräinen” raha laitetaan. Esimerkiksi 60 eurolla lapsi saa päivän ilman pelkoa tukiperheessä ja 50 eurolla mahdollisuuden harrastukseen.

”Joka kymmenes suomalaislapsi tarvitsee lastensuojelun tukea. Tämä tarkoittaa jopa kahta lasta jokaisella koululuokalla. Olemme viime viikkoina lukeneet lehdistä toinen toistaan karmaisevampia uutisia lapsiin kohdistuneista rikoksista. Nyt suomalaisilla olisi hyvä hetki kierrättää veronsa ja muuttaa kymmenien tuhansien lasten elämä”, kertoo SOS-Lapsikylän lastensuojelupäällikkö Anna-Liisa Koisti-Auer.

Tukea alimitoitetulle lastensuojelulle

Jos veronpalautuksien saajat lahjoittaisivat noin 10 prosenttia palautuksistaan, pystyttäisiin lastensuojelupäällikkö Anna-Liisa Koisti-Auerin mukaan tällä rahalla paikkaamaan alimitoitettua lastensuojelutyötä.

”Valitettavasti lastensuojelusta ja sosiaalityöstä on säästetty monissa kunnissa viime vuodet. Joissakin kunnissa yksi sosiaalityöntekijä voi hoitaa 80 lapsen asiaa, vaikka suositeltava määrä on 20–30. Lahjoitetuilla varoilla voisimme kehittää lastensuojelutyötä ja tarjota auttavia käsiä tukea tarvitseviin lapsiperheisiin.”

Markkinointijohtaja Leena Poutasen mukaan yksittäisen lapsen kohdalla apu voisi parantaa hänen elämäänsä merkittävästi.

”Riskiperheessä asuvan lapsen kohdalla saadut varat voivat tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta jatkaa tai aloittaa harrastus, huolettomia viikonloppuja tukiperheessä, tasaisempaa ja turvallisempaa arkea tai vaikka oppikirjoja koulua varten. Eli asioita, jotka jokainen lapsi ansaitsee”, listaa Poutanen.

Lahjoituksen voi tehdä osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi/veronkiertopaiva. Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #veronkiertopäivä.