STOP THE PRESS!

Kaikki pelissä

Kaikki pelissäOhjaaja: Matti Kassila
Käsikirjoittaja: Matti Kassila, Matti Ollila
Tuotanto: Matti Ollila
Näyttelijät: Esko Salminen, Hannele Lauri, Jukka Puotila, Satu Silvo, Allu Tuppurainen, Aake Kalliala, Kari Heiskanen, Antti Litja, Martti Järvinen, Esko Nikkari, Pertti Sveholm
Arvio: 2/5

Lähellä Jyväskylää kuvataan eroottissävytteistä elokuvaa ja lehdistö on tullut paikalle kuvauksia katsomaan. Jälkeenpäin on tarkoitus pitää lehdistötilaisuus. Tuottaja Heidi Ahola (Lauri) esittelee laveasti tuotantoa ja ohjaaja Antti Blombergia (Litja) loistavan käsikirjoituksen tekijänä. Paikalle kuitenkin ilmaantuu kirjailija Pentti Töysä (Sveholm), joka on uhannut ”räjäyttää yhden tai kaksi pommia”, jotka liittyvät tuohon käsikirjoitukseen – se todellisuudessa on hänen, ei Blombergin. Lehdistötilaisuus päättyy pienoiseen kaaokseen, mutta ilta tulee muuttamaan tilanteen kulun. Kun Töysä on hakemassa viinapulloa, hänet surmataan julmasti useilla veitsen iskuilla. Murhaa ryhtyy tutkimaan poliisiylitarkastajan Kuusjoen käskystä kesälomalla Keski-Suomessa lomaileva komisario Max Nummensyrjä (Salminen). Pian tälle kokeneelle tutkijalle selviää, että tässä on muutakin hämäräperäisyyttä kuin pelkkä kuollut mies.

Matti Kassilan viimeiseksi ohjaustyöksi jäänyt Kaikki pelissä oli jo ennen tuotantoa vaikeuksissa. Rahasotkut ja monet muut ongelmat ovat varmasti vaikuttaneet tuotantoon kokonaisuudessaan. Kassilan alkuperäisajatus on ollut hyvä pohja hyvälle jännityselokuvalle, mutta lopputuloksena on syntynyt vaivalloinen teos, jonka mikään osa-alue ei oikeastaan toimi. Esimerkiksi monet kotimaiset eturivin näyttelijät ovat tässä jutussa kuin kuutamolla, eikä mestariohjaaja saa heistä sellaisia tehoja irti, että heidän esittämänsä hahmot olisivat kovinkaan uskottavia. Siinä missä miehen edellinen jännityselokuva, Jäähyväiset presidentille, toimii yhä yllättävän hyvin ajan hampaan suhteen, niin tässä se on päässyt pahemmin nakertamaan. Kaikki pelissä on harvinaisen vaivaannuttava elokuva, joka saa pari tähteä ihan Kassilan yrittämisen johdosta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by VL Media, 2017