STOP THE PRESS!

Monopoly – Queen Edition

Monopoly - Queen EditionJulkaisija: Winning Moves UK Ltd
Maahantuoja: PanVision
Soveltuu: yli 8-vuotiaille ja 2-6 pelaajaa voi pelata samaan aikaan
Arvio: 5/5

Maailman kuuluisimpiin lautapeleihin kuuluvan Monopolyn historia alkaa vuodesta 1903, jolloin amerikkalainen antimonopolisti Elizabeth Magie kehitti ja patentoi nykyistä peliä muistuttavan The Landlord’s Gamen. Sen tarkoituksena oli kritisoida kapitalismia sekä sen ajan amerikkalaisia suursijoittajia. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin työttömäksi joutunut myyntimies Charles B. Darrow kehitti pelistä oman versionsa ja kadunnimet tulivat suoraan Atlantic Citystä, jossa hän perheensä kanssa oli matkustanut. Pian amerikkalainen lelu- ja pelifirma Parker Brothers ryhtyi markkinoimaan peliä sekä Yhdysvaltoihin että muualle maailmaan, ja näin oli syntynyt yksi lautapelihistorian moni-ilmeisimmistä pelituotteista.

Viime vuosina tästä menestyspelistä onkin tullut monia sovitettuja versioita, kuten Lord of The Rings, Games of Thrones ja nyt Queen. Ensimmäinen ajatukseni olikin, että mitä uutta nämä sovitetut versiot voivat tarjota peruspeliin nähden. Itseasiassa aika paljonkin, sillä monet asiat on tehty juuri teeman mukaisesti. Tutut kadun nimet on muutettu yhtyeen kuuluisiksi keikkapaikoiksi ja talojen ja hotellien sijaan ryhdytään rakentamaan erilaisia lavarakennelmia. Eivätkä pelinappulatkaan ole aivan hulluimmasta päästä, sillä niitä on mm. I Want To Break Free -videolla nähtävä pölynimuri, Radio Ga Ga:n radio sekä Brian Mayn kitara. Kuten normipelissä, tässäkin ovat mukana toimintakortit, jotka sijoittuvat juuri Queenin keikkoihin ja maksut suoritetaan  Queen-seteleillä. Mukana on myös QR-koodi, jonka avulla pelaaja voi löytää tietoutta yhtyeestä ja noista konserttipaikoista.

Vaikka viime vuosina olenkin pelanut Monopolya virtuaalisena, niin aina se lautapelin mahti on jäänyt mieleen  – siihen iPadilla pelaaminen ei missään nimessä yllä. Onneksi sain käsiini tämän Queenin version pelistä ja täytyy reilusti myöntää, että nämä päivitykset todella toimivat ainakin tämän version osalta. Tehtävät ovat tässä suorastaan valloittavia ja tuntuu siltä kuin itse olisit mukana yhtyeen kiertueella paikasta toiseen. Silti mukana on yhä se vanhan kunnon lautapelin tunnelma, johon moni peliin tutustunut ensi kerralla ihastui. Onneksi päivitykset eivät sitä vie pois. Monopoly – Queen Edition on todella onnistunut päivitys tälle klassikkopelille.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Winning Moves UK Ltd, 2017