STOP THE PRESS!

David Hockney at The Royal Academy of Arts: A Bigger Picture 2012 & 82 Portraits and One Still Life 2016

DAVID HOCKNEY PAINTING "WINTER TIMBER" IN BRIDLINGTON, JULY 2009 © DAVID HOCKNEY PHOTO CREDIT: JEAN-PIERRE GONCALVES DE LIMA

DAVID HOCKNEY PAINTING ”WINTER TIMBER” IN BRIDLINGTON, JULY 2009
© DAVID HOCKNEY
PHOTO CREDIT: JEAN-PIERRE GONCALVES DE LIMA

Ohjaus: Phil Grabsky
Esittelyt ja haastattelut: Tim Marlow
Arvio: 4/5

Kahdeksankymppinen David Hockney (s. 1937 Bradford, Englanti), jonka näyttelyitä on nähty eri puolella maailmaan vuosikymmenien ajan, on yksi merkittävimmistä brittiläisistä taiteilijoista. Tätä Bradfordin ja Royal College of Art -taidekouluista koulutuksensa saanutta miestä pidetään pop-taiteilijana, vaikka hän sen itse kieltääkin –  töissä on mukana vivahteita myös ekspressionismista. Miehen näyttelyitä on useasti nähty The Royal Academy of Arts -taidemuseossa. Nyt Exhibition on Screenin Phil Grabsky ja aiemminkin juontajana toiminut tv-juontaja ja taidehistorioitsija Tim Marlow ovat koostaneet kahdesta näyttelystä yhtenäisen koosteen, jossa itse taiteilija pääsee kertomaan teoksistaan.

Usein nämä Exhibition on Screen -taide-esitykset ovat olleet lähinnä jo edesmenneiden taiteiljoiden näyttelyjen koosteita, mutta tämä poikkeaa todellakin sillä, että Marlow keskustelee Hockneyn kanssa teoksista, saaden ehkä hivenen enemmän syvyyttä kuin aiemmissa jutuissa. Tämä puolitoistatuntinen kokonaisuus on suorastaan lämminhenkinen tarina miehestä, joka pohjoisenglantilaisesta suhteellisen pienestä Bradfordin kaupungista ponnahti maailmanmaineeseen. Vaikka dokumentissa hieman valotetaan miehen uran alkuaikaa, niin keskustelut pyrkivät pysyttelemään tiukasti näyttelyiden teemassa. Näin ollen se ei ainakaan anna miehen tuotannosta tietämättömälle taiteen ystävälle kovinkaan laajaa kuvaa siitä, mitä mies on oikeastaan tehnyt ennen näitä näyttelyitä. Mies kun on työstänyt grafiikkaa, valokuvakollaaseja ja teattereiden lavastuksiakin. Mielenkiinnon miehen taiteeseen tämä taatusti herättää.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net