STOP THE PRESS!

Sarjakuvasensuurin hätkähdyttävä historia ensi kertaa suomeksi

Kiroilu, väkivalta, seksi, rasismi ja esivallan loukkaukset. Jopa viattomat suudelmat ja harmittomat hirviöt. Sarjakuva on joutunut sensuurin hampaisiin monista eri syistä.

Severi Nygårdin kirjoittama Sarjakuvasensuuri-teos kertoo sarjakuvien sensuroinnin hätkähdyttävästä, yhä jatkuvasta historiasta ensimmäistä kertaa suomeksi näin laajasti.

Sarjakuvalehdet ovat kuumentaneet tunteita siitä lähtien, kun ne toisen maailmansodan jälkeen levisivät ympäri maailman. Lapsille miellettyjen julkaisujen aikuiset teemat herättivät moraalinvartijoissa paniikin, ja sekä Suomessa että maailmalla sarjakuvia ryhdyttiin suitsimaan.

Sarjakuvien tekstejä on muutettu tai käännetty tahallisesti väärin, ja yksittäisiä sanoja on kielletty. Ruutuja on peitetty tai piirretty uudelleen. Julkaisijat ovat joutuneet oikeuteen, jopa vankilaan, ja taiteilijoiden henkeä on uhattu. Vaikka arvostus sarjakuvaa kohtaan on vuosikymmenten kuluessa kasvanut, yhä edelleenkään sarjakuvan keinoin ei ole sallittua sanoa mitä tahansa.

Severi Nygård
Sarjakuvasensuuri
430 sivua
Saatavilla painettuna kirjana