STOP THE PRESS!

docloungexmas2017 Klubilla Tampereella

Doc Lounge Tampere päättää syyskautensa 2017 esittämällä Klubilla joulunalusviikolla kaksi huikeata dokkaria peräkkäisinä iltoina. -K18-

Tiistaina 19.12. klo 19.00 esitetään Jenny Gagen sykähdyttävä All This Panic, jonka jälkeen teinitraumabingotaan upean Stella Polairen johdolla!

Keskiviikkona 20.12. klo 20.00 saa vuoronsa odotettu taiteilijamuotokuva David Lynch The Art Life, jonka jälkeen Klubin syksyisissä Twin Peaks -bileissäkin kunnostautunut Dj Sami tarjoilee Lynch Discossa ohjaajan teoksista tuttuja ja niiden inspiroimia musiikkimaisemia tanssilattialle. Teemapukeutumiseen kannustetaan!!

Liput ti & ke: 5€; tiistain lippua näyttämällä saa keskiviikon lipun hintaan 4€!
Lipunmyynti alkaa puoli tuntia ennen näytöstä, eli ti klo 18.30 ja ke 19.30.
Keskiviikkona leffan jälkeen sisään narikan hinnalla 2€!

Tiistai 19.12 klo 19.00:
Jenny Gage: ALL THIS PANIC (USA 2017) 79 min

Teinitytön vartaloa halutaan katsoa, mutta kukaan ei halua kuulla mitä hänellä on sanottavanaan. Näin toteaa 18-vuotias Sage Jenny Gagen dokumenttielokuvassa All This Panic, jossa newyorkilaistytöt ovat kiinnostavia nimenomaan ajatustensa vuoksi. Fiksuina, ihanina, ärsyttävinä, rehellisinä, vastuuttomina ja mutkattomina – ristiriitaisina, sellaisina kuin ihmiset ovat.

Tyttöjä seurataan useamman vuoden ajan kotona, kaduilla ja kotibileissä. Kamera pääsee lähelle; sille kerrotaan enemmän kuin parhaille kavereille. Päähenkilöiden mielissä jokainen liike tuntuu ratkaisevalta ja merkitykselliseltä. Yksi haluaa kasvaa aikuiseksi mahdollisimman nopeasti, toinen pelkää aikuisuutta kuollakseen. Mennäkö collegeen vai jäädäkö väliinputoajaksi? Kuinka jaksaa tehdä tarpeeksi töitä unelmiensa eteen? Miten välttää määritellyksi tuleminen ainoastaan tyttöytensä tai seksuaalisuutensa kautta? Miksi suhde vanhempiin ja ystäviin muuttuu?

Ystävykset suhtautuvat elämään avoimesti ja sydämellä – aikuismainen kyynisyys ei ole vielä syövyttänyt sielua. Katsoja tuntee haikeutta tunnistaessaan vääjäämättömänä uhkaavan muutoksen tietäen, että elämä tulee heittämään heidät vielä erilleen. Ympärillä sykkivä suurkaupunki on kuin teini-ikä itse: stimuloiva, itsevarma, rosoinen, täynnä mahdollisuuksia ja vähän sekaisin.

– Maaret Louhelainen / R&A

Keskiviikko 20.12. klo 20.00:

Jon Nguyen, Rick Barnes, Olivia Neergaard-Holm:
DAVID LYNCH: THE ART LIFE (USA & Denmark 2016) 88 min

Kenties vaikea uskoa, mutta taaperona David Lynch oli kuin kuka tahansa perusvauva: kuumalla ilmalla hän tykkäsi istuskella parhaan kaverinsa kanssa kuralammikossa puun alla ja puristella savista mutaa.

Nykyisin 71-vuotiaan elokuvantekijän kädet ovat edelleen – kirjaimellisesti – savessa, vaikka leikkikenttä onkin vaihtunut Idahon Sandpointista Hollywoodin kukkuloille.

Jon Nguyenin dokumentti kohdentuu Lynchiin kuvataiteilijana. Surrealistisen visionäärin varttumisesta nähdään välähdyksiä rakeisten arkistofilmien ja mustavalkoisten valokuvien kautta. Ainoastaan Lynch itse pääsee ääneen, ja valinta on perusteltu. Hän kertoo avoimesti maalarin-unelmistaan sekä pikkutarkkoja anekdootteja muun muassa synkistä unistaan, rakastavasta perheestään, nuoruuden huumekokeiluistaan, yöstään ruumishuoneella ja oudosta naapuristaan, joka luuli itseään kanaksi.

Ketjussa polttavan Lynchin tarinat kuulostavat usein yhtä kummallisilta kuin miltä hänen elokuviensa kohtaukset näyttävät. Tupakan karhentama kertojamurina herättää tarinat eloon, vaikka kohtaukset on kuvitettu vain Lynchin kuvataiteella tai näkymillä ateljeesta, jossa hän luo sekatekniikkatöitään.

Dokumentti loppuu ensimmäisen pitkän elokuvan Eraserheadin (1977) kulisseihin. Eräänä iltana vähän aikaisemmin Lynch oli kokenut, kuinka hänen maalaamassaan taulussa oli mukana liike ja ääni. Sattumaako?

– Marko Ylitalo / R&A

www.doclounge.fi/tampere