STOP THE PRESS!

U2 – Songs of Experience

U2 - Songs of Experience Tuotanto: Jacknife Lee, Ryan Tedder, Steve Lillywhite, Andy Barlow, Jolyon Thomas, Brent Kutzle, Paul Epworth, Danger Mouse, Declan Gaffney
1.Love Is All We Have Left 2. Lights of Home 3. You’re The Best Thing About Me 4. Get out of Your Own Way 5. American Soul 6. Summer of love 7. Red Flag Day 8. The Showman (Little More Better) 9.The Little Things That Give You Away 10. Landlady 11. The Blackout 12. Love Is Bigger Than Anything in Its Way 13. 13 (There is a Light) 14. Ordinary Love (Extraordinary Mix) 15. Book Of Your Heart 16. Lights in Front of Me (String Arrangement) 17. You’re The Best Thing About Me (U2 vs Kygo)
Arvio: 4/5

U2 ei varsinaisesti esittelyjä kaipaa, vaikka taannoin todistamassani keskustelussa suomalainen mies yritti kovasti saada taottua irlantilaiselle päähän ”uukakkosen” hyvyyttä. Kielimuurin takia irlantilainen oli äimänä mutta kyllähän 41 vuotta toiminut yhtye tunnetaan ympäri maailmaa. 14. studioalbumi tarjoilee hyvässä kunnossa olevan yhtyeen.

Aikamoinen järkäle on muuten tämä uutukainen. 17 kappaletta vaatii innokkaimmaltakin fanilta jo melkoista ponnistelua. Vaan onneksi materiaali on iloisesti helisevää, nopeasti omaksuttavaa, ’vanhaa kunnon’ melodista uukakkosta. Bonoa ei 57 vuoden taakka paina laisin, vaan laulu on herkkää ja ilmeikästä. Koko yhtye kuulostaa yhtä aikaa tuoreelta ja täysin omalta itseltään. Biiseistä esimerkiksi avauskolmikko Lights of Home – You’re the Best Thing abou Me – Get Out of Your Own Way solahtaa tuttuudessaan ja helposti lähetyttävyydessään helposti yhtyeen biisituotannon hall of famen välittömään läheisyyteen. Summer of Love tunkee sinne ilman sen kummempia kommervenkkejä. Ja kun lopullakaan levyllä ei tunnelma varsinaisesti löysty, niin Songs of Experience on parhaita yhtyeen levyjä tällä vuosituhannella.

Niin, kokemuksen lauluja. Jotenkin U2 huokuu uutukaisellaan sellaista puhtia, jossa maila ei purista vaan tekeminen on rennon kuuloista. 17 biisiä valuu läpi pakottoman tuntuisesti eikä missään vaiheessa tunnu siltä, että tämä on tehty aseella ohimoa uhaten tai pankkitilin pullukoittamiseksi. Eihän koko levyllisen mittaa nyt ihan klassikkomateriaalia ole tarjolla mutta yllätävän hyvin mielenkiintoinen dynamiikka kuitenkin yllä pysyy pitkäsoiton mitan. U2:n soundista ei voi mitenkään erehtyä, enkä varsinaisesti lähtisi sanomaan, että olisi uudistunutkaan sanan varsinaisessa merkityksessä mutta se tekee oman juttunsa juuri niin hyvin kuin osaa, tässä vaiheessa ehkä odotuksiakin paremmin. Se on maailman paras U2 ja se riittää. Hyvin.

Vaikka yhtyeen sointi on helposti tunnistettava ja koko ajan läsnä, sitä kuorrutetaan terävän tuntuisilla detaljeilla ja sovituksiin upotetuilla jännittävyyksillä. U2 ei ole kuitenkaan lähtenyt hakemaan modernisuutta tällä levyllään vaan luottaa tulkintaansa, vahvaan soitantaan ja erinomaisen tarttuvaan biisimateriaaliin. Bono hönkäilee juuri niin kuin osaa ja taitaa eikä ihan mahdoton ajatus ole, että yhtye uusiakin faneja saisi vaikka mukana ei ole EDM-flirttailuja tahi tummahipiäisiä höpöttäjiä fiittaamassa – lopun rempseää Kygo-remixiä lukuunottamatta. Eikä siinä mitään vaikka olisikin, nyt ei ole ja näin pärjätään.

En tältä mitään odottanut, paljon sain. Songs of Experience on jonknlainen paluu perusasioiden äärelle, sillä ajoittain jopa Rattle and Hum kaikuu vahvana. Hyvä, U2. Teette levyjä harvoin mutta kun teette niin onhan tuloksena usein aikamoinen kultaharkko. Miellyttävää. Lisää tätä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Universal Music, 2017