STOP THE PRESS!

Orivedellä ainoana Suomessa kaksi luontohelmeä – taiteilijoilta luontokohteiden inspiroima ryhmänäyttely

Kuvataiteilija Ilona Raipalan teos Melakolia (öljy kankaalle, 2015)

Kuvataiteilija Ilona Raipalan teos Melakolia (öljy kankaalle, 2015)

Suomen luonnonsuojeluliitto on valinnut satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi sata suomalaista luontohelmeä. Koko maassa ainoana paikkakuntana Orivedellä sijaitsee peräti kaksi luontohelmeä: Eräpyhä ja Pukala. Suomen luonnonsuojeluliiton 100 luontohelmeä on Suomen juhlavuoden kampanja, jonka avulla liitto houkuttelee kansalaisia nauttimaan ja vaikuttumaan Suomen luonnosta.

Orivedellä asuvat taiteilijat ovat yhteistyössä kaupunginkirjaston, Oriveden luonnonsuojeluyhdistyksen ja Oriveden taidehuoneen kanssa koonneet ryhmänäyttelyn, joka kantaa nimeä Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Näyttely on auki joulukuun loppuun asti.

Näyttelyssä on esillä Orivedellä asuvien taiteilijoiden näkemyksiä Eräpyhän ja Pukalan retkeilyalueista. Ryhmänäyttelyn taiteilijat Tom Linkopuu, Laura Lehtinen, Seppo Leinonen, Paula Nurminen, Marius Olsen, Ilona Raipala, Tuija Suutari ja Jukka Tilsa ovat tulkinneet näyttelyn teemaa haluamallaan tavalla sekä erilaisilla taidetekniikoilla. Näyttelyssä on esillä monipuolisesti taidegrafiikkaa, valokuvia, maalauksia sekä piirroksia. Katossa olevat installaatiot on tehty fotoetsauksista ja paperileikkauksista.

Kantavana voimana on ollut näyttelyn taitelijoiden tahto osoittaa arvostusta ja visualisoida luonnon suojelemisen tärkeyttä. Suomen luonto on ollut kautta aikojen taiteilijoiden inspiraation kohde ja monet rakastetut ikoniset taideteokset käsittelevät suomalaista kansallismaisemaa.