STOP THE PRESS!

Ilari Hämäläisen kaksoisalbumi VALO & VARJO on melkoinen järkäle

Ilari Hämäläinen - ValoTänään julkaistu VALO & VARJO -kaksoisalbumi on hieno esimerkki siitä, että musiikkia voi tehdä monessa ulottuvuudessa. Kun toinen albumeista on täysin artistin omaa käsialaa, ja toinen taas kokonaisuus esittäjälleen tärkeitä lainakappaleita, voidaan erottelu coverartistin sekä omaa musiikkiaan esittävän artistin välillä hetkeksi unohtaa.

Ilari Hämäläiselle tämä ponnistus on ollut pitkän työn tulos, ja ajatus kaksoisalbumi on syntynyt pikkuhiljaa.

”VALO & VARJO -kaksoisalbumin ajatus heräsi monessa eri vaiheessa. Yksi osa sitä oli mun muusikon työ, joka oli suurelta osin coverkappaleiden esittämistä erilaisissa laiva- ja bilebändeissä. Yksi osa ajatusta oli rikkoa jossain vaiheessa musiikkimaailmaan syntynyt erottelu cover-artistien ja niin sanottujen oikeiden artistien välillä. Tällaista tilannetta ei ollut vielä 60-luvulla kun kaikki artistit olivat cover-artisteja Beatlesista Dannyyn ja Paula Koivuniemeen. Mä koin erottelun sikäli turhana, että nykyisin monet artistit levyttävät kuitenkin kappaleita, joita eivät ole olleet itse tekemässä tai heidän osallisuutensa kappaleen synnyttämiseen on lähinnä nimellinen”, Hämäläinen toteaa.

VALO-albumilla kuullaan muun muassa Kirkan R.O.C.K-levyltä löytyvä “In My Dreams”, johon Hämäläinen sai ainutlaatuisen luvan tehdä suomenkielisen käännöksen “Unessain”. Sovitus myös päivitettiin paremmin tähän aikaan istuvaksi, kuitenkaan kadottamatta alkuperäistä 80-luvun tunnelmaa. Uutta väriä ovat saaneet myös uudemmat pop-kappaleet, kuten Kasmirin “Iholla”, joka  muuntui elektronisesta tanssikappaleesta nostalgisia Guns N’ Rosesin ja Europen sävyjä sisältäväksi hard rock -kappaleeksi.

VARJO-albumi on kaksoisalbumin henkilökohtaisempi puoli, jonka tekstit ja sävellykset kertovat tasapainoilusta parisuhteen, perheen, vanhenemisen ja rock-muusikon uran välillä.

”Olen sikäli tyypillinen suomalainen mies, että minun on vaikea puhua tunteistani ja jopa joistain ajatuksistani. Tuntuu kuin ne menisivät sanomalla pilalle. SItävastoin tekemällä niistä kappaleen ja laulamalla, ne heräävät henkiin uudella tasolla ja tämä ’ääneen sanominen’ ei tapa herkkien ajatusten ja tunteiden magiaa, vaan musiikki kannattelee ja jättää kertojan ja kuulijan väliin riittävästi ilmaa omakohtaiselle tulkinnalle”, Ilari toteaa.

Ilari Hämäläinen - VarjoAiemmin muun muassa Badding-musikaalissa loistanut Ilari Hämäläinen nähdään ensi vuoden alussa 27. tammikuusa ensi-iltansa saavassa Ganes-musikaalissa, jonka suojelijana toimii itse Remu Aaltonen!

”Tuleva kevät tulee sisältämään ainakin kahden eri musikaalin näytöksiä sekä toivottavasti myöhemmin keväälle sijoittuuvan kiertueen levyn materiaalia esittäen. Lisäksi alamme yhtyeeni kanssa tekemään heti alkuvuodesta albumien englanninkielisiä versioita, joille tulemme etsimään levytyssopimusta Euroopasta. Nyt jukaistavien levyjen kappaleista jo noin 6-7 on valmiina myös englanninkielisinä”, Ilari paljastaa.

Kuuntele VALO & VARJO nyt Spotifyssä!.

www.ilarihamalainen.com