STOP THE PRESS!

Lukukeskus etsii uusia rohkeita polkuja nuorten lukemisen ja itseilmaisun maailmaan

Koneen Säätiö tukee tieteen ja taiteen yhdistävää kolmivuotista hanketta Mun tarina – kerro se sanoin.

Mun tarina – kerro se sanoin luo uusia uskottavia polkuja nuorten kirjoittamisen, lukemisen ja itseilmaisun maailmaan ja tutkii niiden soveltamista kirjallisuuden ja kielen opetukseen. Hanke tuo kouluihin uusia opetusmetodeja, kannustaa nuoria itse järjestämään runotapahtumia ja tekee tutkimusta uusien kirjallisuuslajien hyödyntämisestä opetuksessa. Lisäksi se tarjoaa kymmenelle nuorelle kolmeksi vuodeksi tukea omalla kirjoittamisen polulla.

Hankkeessa tutkitaan erityisesti lavarunouden, rapin ja spoken wordin, käyttöä opetuksessa ja lukemaan innostamisessa. Lavarunoutta opetusmetodina ei ole vielä tutkittu riittävästi. Tavoitteena on löytää yhä useammalle nuorelle heitä kiinnostava portti kirjallisuuteen.

”Samaan aikaan kun lukemisen määrät ovat laskussa, nauttivat suosiota nuorten parissa muun muassa esiintyvä runous ja räppi. Nämä lajit ovat omaehtoisia ja aiheet nousevat nuorten omista kiinnostuksenkohteista. Ne olisi tärkeää saada äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen piiriin”, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís sanoo.

Hankkeen asiantuntijaryhmänä toimivat lavarunouden konkarit, runoilijat, spoken word -artistit Laura Eklund Nhaga, Aura Nurmi ja Juho Kuusi. Tutkimusyhteistyötä tehdään Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kanssa.