STOP THE PRESS!

Jazzin legendat – 50 vuotta lavalla

Konsertti: Tampere-talon pieni sali 7.12.2017
Esiintyjät: Heikki Sarmanto (piano), Juhani Aaltonen (saksofoni, huilu), Reiska Laine (rummut), Pekka Sarmanto (basso), Maija Hapuoja (laulu)
Arvio: 5/5

Kun lavalle saapuu yllämainitut kotimaisen jazzmusiikin viisi legendaarista muusikkoa, on taatusti luvassa tunnelmallinen musiikki-iltama. Todellakin sellainen tämä oli, vaikka itse tunsinkin olevani melkein nuorimmainen yleisöstä, sillä monet kuuntelijoista olivat reippaasti yli 60 vuoden täyttäneitä. Mutta eipä siinä, sillä musiikilla ei ole juuri ikärajoja mielentilallisesti ajateltuna. Tämä konsertti oli solistina toimivalle Maija Hapuojalle viimeinen, sillä erään haastattelussa hän on kertonut lopettavansa laulamisen ainakin konserttien osalta kun hänen äänensä on erittäin loistavassa kunnossa. Mutta tuosta hieman tuonnempana.

Konsertti jakautuu periaatteessa kahteen osaan. Ensimmäiset kolme kappaletta ovat omistettu kotimaiselle runoudelle ja loput Heikki Sarmannon muulle tuotannolle, jossa lauluosuus on siirtynyt osaksi ”instrumentteja”. Hapuojan upea ääni tukee erinomaisella tavalla orkesterin äänimaisemaa luoden siihen sävykkään olemuksen ja tehden kokonaisuudesta kuin musikillisen maalauksen, jossa on lämpimän voimakkaat piirteet. Aiemmin en olekaan kuulut näitä Sarmannon sävellyksiä, mutta täytyy myöntää että herran tuotanto on muuta kuin melankolista tai tosikkomaista. Varsinkin tämä konsertti osoitti, että hänellä on paljon positiivista, leikittelevää ja jopa humoristista sävellystä. Jopa keltanokkainen kuutelija pystyy hyppäämään Sarmannon musikilliseen maailman hyvinkin helposti. Loistavan Hapuojan tukena ovat aivan upeasti soittava orkesteri. Jokainen heistä pääsee näyttämään bravureitaan kappaleiden aikana. Varsinkin Aaltonen ja Laine saavat suorastaan yleisön heltioihin omilla sooloillaan. Jazzin legendat -konsertti oli täyden viiden tähden elämys, joka jäi lämmittämään mieltä vielä pitkäksi aikaa sen päättymisen jälkeen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net