STOP THE PRESS!

Young Marx

Centre - Rory Kinnear (Karl Marx), photo by Manuel Harlan

Credit: Manuel Harlan

Taltiointi: The Bridge Theatre Lontoossa 7.12.2017
Ohjaus: Nicholas Hytner
Käsikirjoitus: Richard Bean / Clive Coleman
Lavastus: Mark Thompson
Valosuunnittelu: Mark Henderson, Paul Arditti
Äänisuunnittelu: Paul Arditti
Musiikki: Grand Olding
Pukusuunnittelu: Lucy Gaiger
Pääosissa: Rory Kinnear, Oliver Chris, Nancy Carroll, Laura Elphinstone
Arvio: 4,5/5

Yhteiskuntafilosofi Karl Marxin (s. 1818 – k. 1883) useimmat monet muistavat teoriasta, joka käsittelee työtä tekevän ja omistavan luokan luokkaristiriitaa ja -taistelua. Siksi häntä pidetäänkin uudenlaisen sosialismin ja kommunismin isänä. Mutta millainen mies tämä Marx sitten oikeastaan oli varsinkin nuorempana? Siitä kertoo tämä Richard Beanin ja Clive Colemanin kirjoittama draamakomedia.

Tapahtumat sijoittuvat aikaan, kun Marxin perhe on jo asettautunut Lontoon Sohoon asumaan Euroopassa vallitsevan poliittisen painostuksen alta. Vaikka Marxin vaimo Jenny von Westphalen (Carroll) oli aatellissuvun jäsen, niin tiukalla budjetilla elävä perhe ei saa minkäänlaista avustusta. Karl (Kinnear) on melkoinen epeli, joka enemmän nauttii alkoholista kuin vaimonsa seurasta. Rouva uhkailee erolla, mutta sitä hän kuitenkaan ei tee. Persaukista filosofia tukee rahallisesti hänen paras ystävänsä Friedrich Engels (Chris), joka uskoo melko vahvasti että tämä tulee todella muuttamaan omilla ajatuksillaan maailmaa.

Voisi kuvitella, että tästä vakavien aatosten filosofista saisi hyvinkin vakavamielisen näytelmän, mutta tämä ei todellakaan ole sellainen. Young Marx antaa hulvattoman kuvan miehestä, joka jopa varastaa vaimonsa hopeoita saadakseen hyötyä ja maksamattomien velkojensa takia menettää lähes kaiken. Eihän tietenkään nämä ole mitään naurun asioita, mutta se tapa, miten ne tässä on esitetty on suorastaan naurettavan hauska. Beanin ja Colemanin käsikirjoitus yhdistelee taidokkaasti faktaa ja hyvin vähän fiktiota. Sekin tehdään lähinnä niin, että tietyissä asioissa on mutkia vähän suoristettu. Itseasiassa totuus nuoresta Marxista onkin yllättävän piristävää katseltavaa, että se todella poistaa pölyttyneen ja tylsän paksupartaisen ukon mielikuvaa. Siksi se vaatii Rory Kinnearin kaltaisen näyttelijän, joka heittäytyy rooliinsa sellaisella vimmalla, että katsojalle ei jää epäselväksi kuinka suurella palolla Marx eli ja oli monille jopa itsekäs hölmö. Varsinkin Engelsiä esittävä Chris toimi erinomaisena tasapainottajana tälle tyhjätaskuiselle ajattelijalle. Myös naisroolit ovat hyvin merkittävässä asemassa. Vaimoa Jennya esittävä Carroll sekä kodinhoitaja Helenea esittävä Elphinstone täydentävät erinomaisesti Marxin tunneskaalan, jossa hän joutuu päättämään ketä rakastaa. Young Marx oli yllättävän hauska draamallinen komedia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: