STOP THE PRESS!

PEK- Pirkanmaan elokuvakeskus ry. tänään 35-vuotias elokuva-alan toimija

PEK 35 vuottaPEK on alusta alkaen ollut Pirkanmaan alueen elokuvakulttuurin puolella, sen edistäjänä, kehittäjänä ja viimeisen vuosikymmenen ajan myös valtakunnallisena erityisesti elokuvien levityksen kautta.
Pirkanmaan elokuvakeskus -PEK täyttää 35 vuotta 12.12.2017. PEK on alusta alkaen ollut Pirkanmaan alueen elokuvakulttuurin puolella, sen edistäjänä, kehittäjänä  ja viimeisen vuosikymmenen ajan myös valtakunnallisena erityisesti elokuvien levityksen kautta. PEK:sta on kasvanut selkeästi Suomen suurin ja laaja-alaisin elokuvakeskus. PEK:n elokuvateatteri Arthouse Cinema Niagara on suurin ja monipuolisin Arthouse -elokuvateatteri Suomessa ja PEK:n  levitystoiminta dokumenttielokuvien osalta on maamme laajin. Yo-talon kakkoskerroksen yhden työntekijän huoneesta PEK on Pirkankadun kautta päätynyt Kehräsaareen parinkymmentä ihmistä työllistäväksi elokuvan moniosaajaksi.Tampere oli 1980-luvun taitteessa ylivoimaisesti Suomen suurin elokuvakerhokaupunki.

Kaupungin neljässä aikuiskerhossa – Monroe, Solaris, Prisma ja Nykyaika sekä kahdessa lastenkerhossa, Elvis ja Ykkönen, oli huippuvuonna 1981 noin 6.000 jäsentä vuodessa. Elokuvakerhotoimintahan oli alkunut pienimuotoisesti  Suomessa jo 20- ja 30-luvuilla  ja toiminnan laajetessa 50-luvulla merkittävästi. Seuraavalla vuosikymmenellä Tampereella aloitti elokuvakerho Monroe, joka perustettiin 1968 ja joka siis ensi vuonna täyttää50-vuotta. Monroen toiminta laajeni kerhoesitysten lisäksi myös seminaareihin, erikoisnäytöksiin ja julkaisuihin sekä SEA.n aluesarjan vetovastuuseen. Monroesta kehittyikin Suomen suurin elokuvakerho. Monroe sai seurakseen varsin nopeasti Solariksen, Prisman ja Nykyajan, jotka myös olivat Suomen suurimpia kerhoja jokainen.

Monroen esityssarja täytti Tekun audiotorion tiistaisin kahteen kertaan, Solariksen kotiteatterina oli Häme ja Prisman Hällä ja molemmilla esityspäivä oli lauantai. Nykyaika oli teekkarien kerho, jonka näytökset olivat Hervannassa keskiviikkoisin.

80-luvun alussa kerhojen kesken alkoi muotuotua yhdistymisen ajatus. Oulussa oli perustettu elokuvakeskus 70-luvulla ja heidän toimintansa oli selkeästi kasvanut ohi ja yli pelkän kerhotoiminnan mm. alueellisen elokuvaneuvonnan  ja kuntien välisen yhteistyön osalta. Parin vuoden keskinäisten vääntöjen ja myös neuvottelujen sekä alan kaupallisten toimijoiden että opetusministerön kanssa johtivat siihen, että  PEK uskallettiin  perustaa joulukuussa 1982..

Jälkeenpäin ajatellen hetki oli juuri kohdallaan elokuvakeskuksen perustamiselle, sillä 80-luvun puolessa välissä oli tapahtui  ratkaisevia muutoksia: Esityspaikkojen- ja elokuvien vuokrat nousivat, VHS-nauhurit  olivat  tulleet markkinoille, opiskelijoiden iltaharrastukset laajenivat muihinkin aktiviteetteihin kuin elokuvakerhojen näytöksiin ja elokuvateatterit monipuolistivat ohjelmistojaan mm. matineasarjoilla. Kerhojen jäsenmäärät alkoivat siis vähentyä.

PEK:n sääntöihin on kirjattu: ”…elokuvakulttuurin kehittäminen Pirkanmaalla”, joten alkuaikojen tärkeimpiä tehtäviä oli luoda suhteet Pirkanmaan kuntiin, toimiviin elokuvateattereihin ja palkata elueellinen elokuvasihteeri, jonka kautta PEK pääsisi myös mukaan valtion elokuvatuen piiriin. Syksyllä 1983 tehtävään palkattiin Rainer Panula  ja opetusministeriö myönsikin seuraavana vuonna PEK:n ensimmäisen tukensa ja joka on jatkunut siitä alkaen. Tampereen kaupunki on myös alusta alkaen ollut mukana elokuvakeskuksen perusrahoituksessa mukana.

Iso muutos tapahtui vuonna 1985, kun silloinen Kinosto Oy (nyk. Finnkino) tarjosi elokuvakeskukselle omaa elokuvateatteria: Pirkkaa. PEK otti tarjouksen vastaan ja maaliskuussa 1985 alkoi Pirkan monimuotoinen toiminta, kerhonäytöksiä, erikoisesityksiä (mm. 10- päivää musiikkielokuvaa – R&A- näytöksiä jne.), koulukinoa ja iltaisin Pirkka toimi normaalina elokuvateatterina. Alkuvuodet olivat taloudellisesti raskaat ja hallituksen jäsenet joutuivat kirjottamaan pankkitakauksia, mutta pikkuhiljaa toiminta tasoittui ja teatterista tuli yksi toiminnan kivijaloista. Pirkka jäi taakse 90-luvun alussa ja PEK siirtyi Kehräsaareen ja esitykset Arthouse Cinema Niagarassa alkoivat vuonna 1993. Näytösmäärä on alkuvuosista kasvanut valtavasti ja nykyisin näytöksiä on vuodessa  n. 1800 eli melkein vuoden jokaisena päivänä viisi ja joskus ylikin ja eri elokuvia lähemmäs 300/vuosi.  Katsojamäärä on vakiintunut ja tänä vuonna katsojamäärä lähentelee  50.000:tta, joka on selkeästi suurin määrä Suomen Arthouse -teattereista. Kakkiaan PEK:n teatterikävijöitä on 32 vuoden aikana ollut yli miljoona. Arthouse Cinema Niagara kuuluu myös EU:n Media/Luova Eurooppa- ohjelmien tukemaan Europa Cinemas- elokuvateatteriperheeseen johon kuuluu ympäri Eurooppaa yli  3.500 teatteria.

Alueellisessa toiminnassa lokuvaneuvonta ja yhteistyö kuntien ja teattereiden kanssa on selkeästi muuttunut ja suurimpana syynä on sekä kuntien kulttuurimäärärahojen valitettava supistuminen ja Pirkanmaan elokuvateattereiden väheneminen alkuaikojen viidestätoista seitsemään. Pirkanmaa on PEK:n toiminnan ydinaluetta ja PEK on monessa mukana edelleen. Teattereiden kanssa on järjestetty erikoisnäytöksiä ja tapahtumia, osallistunut alueen kultturikartoitukseen ja auttanut teattereiden uudistuksia digiaikaan siirtymisessä. Alueen elokuva tarjontaa monipuolistaa myös PEK:n jäsen Filmipyörä ry, joka järjestää näytöksiä niillä paikkakunnilla,  joissa elokuvateatteria ei ole.

Elokuvien esitystoiminta on PEK:in toiminnan näkyvin osa, mutta alusta alkaen elokuva- ja mediakasvatus ovat olleet isossa osassa toimintaa. PEK:in järjestämissä elokuvatyöpajoissa on vuosittain satoja osanottajia. Elokuvatyöpajoissa on olennaista osanottajien itse tekemisen ja elokuvien kautta äänen antaminen erilaisille ihmisille. Työpajoja on järjestetty viime vuosina lapsille. nuorille, vanhuksille ja turvapaikan hakijoille. Elokuvatyöpajojen tavoitteet ovat moninaiset ja vaihtelevat  kohderyhmästä toiseen, mutta olennaista on aina elokuvan tekemisen kautta innostaminen ja audiovisuaalisen median ymmärtäminen. Elokuvatyöpajoissa pääpaino on aina tekemisen prosessi, mutta työpajojen tuloksia myös saatetaan laajemminkin yleisöille ja työt ovat päässeet usein koti- ja ulkomailla eri festivaaleille ja ovat myös voittaneet lukuisia palkintoja

PEK on tehnyt ja tekee aktiivisesti yhteistyötä tamperelaisten kulttuuri-taide ja kansalaisjärjestöjen,  maan elokuvateattereiden, muiden elokuvakeskusten, tuotantoyhtiöiden, eri maiden suurlähetystöjen ja kulttuuri-instituuttien, elokuvafestivaalien, järjestöjen ym. kanssa.

Elokuvien levitys on allut alusta alkaen yksi PEK:n perustoiminnoista. Levitys alkoi 16 mm:n lastenelokuvilla, joita tilattiin runsaasti päiväkoteihin, kouluihin,  kirjastoihin sekä elokuvakerhoille ympäri maan. 16 mm:n filmin jäädessä marginaaliseksi levitysformaatiksi, PEK siirtyi 35 mm filmien pariin ja yhteistyöhön Senso Oy:n/ Aki Kaurismäen  kanssa. Maahantuotiin klassikoita Akira Kurosawalta ja Jean Vigolta ja Senson aiemmat elokuvat siirtyivät PEK:n tekniseen levitykseen. Useat kotimaiset dokumenttien ja pienimuotoisten fiktioiden tuotantoyhtiöt/ohjaajat ottivat kymmenisen vuotta sitten yhteyttä ja toivoivat levitysyhteistyötä PEK:n kanssa. PEK tarttui haasteeseen, siirtyi digitaaliseen levitykseen ja nyt PEK:n levityskatalogiin kuuluu yli 60 elokuvaa. Elokuvat ovat voittaneet mm. seitsemän Jussi-palkintoa ja 2010 luvulla parhaan Jussi-palkinnolla palkittu dokumenttielokuva on tullut PEK:n levittämälle elokuvalle viidesti seitsemästä mahdollisesta. Elokuvat ovat keränneet satojatuhansia katsojia ja monipulistaneet elokuvateattereiden ohjelmistoja saaden myös yleisön jakamattoman huomion. Pirkanmaan elokuvakeskus aikoo jatkaa arkista työtä elokuvataiteen ja- kulttuurin puolesta juhlien jälkeen ja toivottaa kaikki mukaan elokuvan ihmeelliseen maailmaan.

PEK- hallitus ja työtekijät