STOP THE PRESS!

Star Wars: The Last Jedi

Star Wars - The Last JediOhjaus ja käsikirjoitus: Rian Johnson
Tuottajat: Kathleen Kennedy, Ram Bergman
Näyttelijät: Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong?o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Laura Dern, Benicio Del Toro
Arvio: 5/5

Star Wars: The Last Jedi jatkuu lähes täsmälleen siitä, mihin Force  Awakens päättyi. Imperiumin jäänteistä syntynyt Ensimmäinen ritarikunta on päässyt ottamaan niskaotetta Vastarinnasta. Kun Luken olinpaikka on selvinnyt, niin kenraalina toimiva Leia toivoo, että tämä palaisi Reyn avulla takaisin pelastamaan voiman. Erakoitunut jedilegenda ei ole kovin mielissään vieraastaan, sillä hänen mielestään jediaika on ohitse. Nuori taistelijatar on toista mieltä ja hän yrittää taivuttaa Lukea auttamaan sisartansa taistelussa pahuutta vastaan. Samaan aikaan toisaalla Han Solon ja Leian poika Ben, joka siirtyi pimeyden puolelle nimellä Kylo Ren, kamppailee oman epävarmuutensa kanssa. Vastarinta pyrkii säilyttämään alustensa hallinnan, kunnes Luke saapuisi auttamaan.

Vaikka monia Star Wars -elokuvia onkin tehty sitten elokuvasaagan parhaimmaksi monien rankkaaman Imperiumin vastaiskun, niin The Last Jedi on ensimmäinen, jota voi jollain tavoin siihen verrata. Se on aiempaa tummasävytteisempi ja tarinassa on enemmän syvyyttä kuin aiemmassa Force Awakensissä. Tarinaa en tule tässä kuitenkaan selittämään, sillä se spoilaisi aika pahasti. Elokuvaa ei ole kuitenkaan tehty ryppyotsaisesti, vaan luvassa on myös oikeanlaista huumoria ja osa siitä syntyy, kun elokuvantekijät ovat hakeneet monia elementtejä aiemmista elokuvista tehden niille hauskoja kunnianosoituksia. Mukaan on jopa sekoitettu hivenen Jedin paluusta tuttua ’lapsenmielisyyttä’, joka keventää melko vakavaa tarinaa entisestään.

Koska tämä elokuva jäi kaikkien rakastaman Carrie Fisherin viimeiseksi elokuvaksi, niin jokaisessa kohtauksessa jossa hänet nähdään, on jotain erityistä. En tiedä näkeekö näin näyttelijättären menehtymisen jälkeen asian aivan toisella tavalla, mutta jotain säkenöivää lempeyttä on koko ajan kuvassa. Jotenkin se tuo hänen esittämäänsä hahmoon sellaista toisenlaista puolta, jota ei ole aiemmin nähty. Esimerkiksi hänen ja Lukea esittävän Mark Hamillin yhteinen kohtaus on kuin suoraan fanien taivaasta. Siinä on jotain käsittämättömän hienoa tälle saagalle. Mitä sitten tulee muihin näyttelijäsuorituksiin, niin jokainen niistä täydentää erinomaisella tavalla tarinaa. Varsinkin Daisy Ridley tekee Reyna vahvemman roolisuorituksen aiempaan elokuvaan nähden kuten myös Kylo Renia esittävä Driver. Eikä hullumpi ole myöskään Mark Hamill, joka palaa kunnolla legendaariseen roolinsa. Tällä kertaa oikein kunnolla, sillä hän saa enemmän aikaa elokuvassa kuin esimerkiksi aiemmin mainittu Fisher. Star Wars: The Last Jedi on oiva osoitus siitä, että Kathleen Kennedyn johdolla Lucasin luoma saaga on saamassa erinomaisen tulevaisuuden, jos vain tarinoihin panostetaan ja muistetaan, mistä kaikki oikein alkoi. Hyvältä siis näyttää tässä vaiheessa.

Lisämateriaalia on reilusti tarjolla. Mukana on mm. ohjaajan ja ”Jedin” kommentti raita, useita poistettuja kohtauksia sekä Andy Serkisin liveosuus.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Lucasfilm Ltd, 2018

Traileri: