STOP THE PRESS!

Tytöt 1918 –musikaalin ensimmäinen laulu Lumen paino julki

Tampereen Työväen Teatterissa 25.1.2018 kantaesityksensä saavan musikaalin Tytöt 1918 musiikki julkaistaan maaliskuussa. Teatteri julkaisi tänään ensimmäisen kappaleen Lumen paino. Musiikin on säveltänyt Eeva Kontu ja laulujen sanat on kirjoittanut Heikki Salo. Musikaalin on käsikirjoittanut ja ohjaa Sirkku Peltola.

Katso Lumen paino YouTubessa https://www.youtube.com/watch?v=TyPhIw3eVwY

TTT tuottaa paljon kotimaisia musiikkiteatterikantaesityksiä ja on julkaissut kiitettävän ahkerasti niiden musiikkia äänitteinä. Sirkku Peltolan musikaaliohjauksistakin on julkaistu äänitteet neljästä eri musikaalista: Suruttomat (2004), Patukkaooppera (2007), Anna-Liisa (2011) ja Viita 1949 (2016), johon musiikin on säveltänyt myös Eeva Kontu.

”Viita 1949 levy on jäänyt elämään omaa elämäänsä. Erilaiset harrastajaryhmät, koulut ja yksittäiset esiintyjät ovat ottaneet yhteyttä ja pyytäneet lupaa saada esittää musiikkia omissa tuotannoissaan. Se tuntuu hyvältä.”, sanoo Viita-tuotannossa tässä mittaluokassa teatterisäveltäjänä debytoinut Eeva Kontu. Musiikki ja laulut saivat runsaasti kiitosta kriitikoilta ja yleisöltä. Kontu näkee tärkeänä, että kotimaisten kantaesitysmusikaalien musiikkia taltioidaan. ”Harva teatteri on tässä niin aktiivinen kuin TTT. Täällä on selkeästi ymmärretty, että jotta musiikkiteatteri pääsee lajityyppinä kehittymään, on sen musiikki oltava kuunneltavissa myös esityksen jo päätyttyä. Se on kulttuurihistoriallisestikin merkittävää.”

Uutta Tytöt 1918 –musiikkia Kontu kuvailee tämän päivän musikaalimusiikiksi. ”Se lainaa jotakin popmusiikista, jotakin iskelmästäkin. Mutta ennen kaikkea se on tunteisiin vetoavaa ja energistä. Laulujen ensisijainen tehtävä on olla mukana samassa kerronnassa kuin teksti”. Tänään julkaistu Lumen paino edustaa musikaalin musiikin herkkää puolta.

Musikaalin lauluja julkaistaan yksitellen lisää ensi vuoden aikana ja koko levy julkaistaan maaliskuun lopussa.