STOP THE PRESS!

Honningbarna – Voldelig lyd

Honningbarna - Voldelig lydTuotanto: Kjartan Kristiansen
1. Hold an ann 2. Født feig/dø bleig 3. Slutt å gi mening 4. Pyongyang Freedom Fighter 5. Voldelig lyd 6. Haster som faen 7. Sant 8. Penthouse Perfekt 9. VLDG
Arvio: 3,5/5

Norjalainen Honningbarna on allekirjoittaneelle täysin uusi tuttavuus eikä se käsittääkseni monelle muullekaan maassamme kovin tuttu ole. Seitsemän vuotta yhtye on operoinut suoraviivaisen punkin parissa ja käsillä oleva albumi on yhtyeen viides.

Tämähän on vähän kuin kuuntelisi JMKE-yhtyettä – paitsi että senkin sanoituksista tajuaa sieltä täältä edes jotain. Honningbarnan sanoman tulkitsemiseen ei ihan AMK-ruotsi riitä. Tyydytään siis vain kuulostelemaan, että mistä on kyse. Kuten todettua, Honningbarna kaahaa mutkat suoriksi. Ei se mikään Norjan Terveet kädet sentään ole mutta biiseillä ei ole yhdelläkään pituutta kolmea minuuttia ja kun kappaleita on vain 9 (tai oikeastaan 8, riippuen mikä lasketaan musiikiksi) niin…punk punk.

Honningbarnan asenteesta paistaa aito paiskomisen ilo. Kappalemateriaali on genreen nähden jokseenkin melodista ja soittohomma skulataan isolla kädellä, rouheasti ja vähän sinne päin. Studiossa ei ole aikaa käytetty turhaan nysväämiseen mutta levystä huokuu kyllä tietty ilo. Solisti Edvard Valberg ei rääy tai varsinaisesti huuda ääntänsä kipeäksi kuin ajoittain vaan saa tulkintaansa jopa ihan nyansseja, toki lajityypillisen potkun siivittämänä. Kun siihen lisätään se hilpeä tosiasia, että yhtye toistaa osaamistaan raita raidan perään juuri niin kykyjensä äärirajoilla kuin vain voi, on kokonaislopputulema kelpoa kuultavaa. Hauskana detaljina Valberg soittaa (tai yrittää) soittaa levylle vähän selloakin!

Laadukasta pohjoismaista uuden aallon punkrymistelyä. Keesipäiden parissa tämä lienee globaali hitti, sillä punkin kieli ei valtakuntien rajoja kysele. Kyllä tämän tahdissa pogoaa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Edda Music, 2017