STOP THE PRESS!

Ilari Hämäläinen – Valo & Varjo

Tuotanto: Phase7
1. Hetki lyö 2. Päiväkoti 3. Iholla 4. Ei Rakkaus Yötä Pelkää 5. Peltirumpu 6. Särkyvää 7. Niin Huokaa Maa 8. Parempi Mies 9. Hän Tulee Mun Sänkyyn 10. Haaveissa Vainko Oot Mun 11. Unessain
1. Liekki 2. Ansat Maailman 3. Askel Kerrallaan 4. Taivaan Ja Maan 5. Jääsilmä 6. #tsekkaamitkämuuvit 7. Lapseni 8. Etkö Heräisi 9. Ilmassa 10. Polku 11. Muuttunut mies
Arvio: 4/5

Musiikkikilpailujen konkari Ilari Hämäläinen on dusannut yhtä ja toista ollakseen vasta 39-vuotias. Musikaalia, teatteria, omia sooloprojekteja, lastenmusaa…You name it. Nyt on käsillä…niin, hetkinen miehen vasta ensimmäinen oma levykokonaisuus. Mikä tahansa pilipaliäänite ei olekaan kyseessä, sillä mitä sitä nyt yhtä julkaisemaan, pistetään kerralla maailmalle tuplalevy sitten kun kerran lähdetään.

Valo & Varjo koostuu siis kahdesta levykokonaisuudesta, joista ensinmainittu sisältää laulajalle tärkeitä covereita ja kylläpäs onkin sitten lainabiisivalikoima ollut monipuolinen. Mukana on tavaraa aina Kirkasta Sielun veljien kautta Cheekiin! Jonkinlainen yhden miehen Vain elämää siis. Varjo-levy taas pitää sisällään miehen itsensä tekemiä uusia, omia kappaleita. Tässähän nyt on se vaara, että kun toinen levy on pullollaan suomipopin hyväksi todettuja, jos nyt ei klassikoita, niin kelpo biisejä kuitenkin, niin toinen levy väljähtyy sen rinnalla.

Mutta kas. Niin ei oikeastaan käy. Isoin kiitos siitä paitsi ihan kelvolliselle Ilarin biisikynälle, myös yhtyeen tuottamille sovituksille, joita on ilo kuunnella. Homma kulkee isolla vaihteella, nöyristelemättä, kasarihevistä jopa euroviisuhenkisen tunnelman kautta vähäeleisempään tuotantoon. Varjo-levy on äärimmäisen mietitty kokonaisuus, jota selvästi on kypsytelty pitkään ja joka palkitsee kuulijansa. Ei se ihan koko mittansa kestoa mielenkiintoa pidä yllä mutta suuri osa materiaalista on kuitenkin todella hyvää ja levyn dynamiikka erittäin hyvin kohdallaan.

Entäs ne coverit sitten? Jo heti Hetki lyö kertoo mistä on kyse. Alkuperäisiä on käsitelty kovalla kädellä, tuplabassoja säästelemättä ja joka ainoasta versioinnista on saatu puristettua jotain ihan uudenlaista irti. Tulee tunne, että näitä ei ole levytetty turhan takia vaan joka laululla totisesti on laulajalleen merkitys ja se on saatu näkymään vääntämällä laulut aivan uudenlaiseen malliin. PMMP:n Päiväkoti soljuu raskaasti ja saa entisestäänkin painostavan kappaleen kuulostavan entistäkin raadollisemmalta. Iso plussa myös siitä, että mukana on toinenkin (ei kun kolmas, Ei rakkaus yötä pelkää on myös herran tekosia) Kirka-cover, miehen parhaalta, vaikkakin unohdetulta R.O.C.K.-levyltä bongattu helmi, joka on käännetty suomeksi. Ei tarvihe Babitzinin kääntyillä.

On vielä mainittava, että vaikka Ilari ei olekaan onnistunut voittamaan ainuttakaan laulukilpailua, on hän äärimmäisen taitava tulkitsija, kova mutta ilmaisuvoimainen. Miehellä riittää laulurahkeita vaikka mihin – tosin on myönnettävä, että kaiutettukin hänen lauluaan on jopa naurettavankin paljon. Ei se silti isosti haittaa, ollaanhan tässä hevisti pompöösejä joka tapauksessa.

Hieno kokonaisuus. Tarjoaa paljon kuunneltavaa ja mikä tärkeintä, laadukkaasti tehtyä sellaista. Ilari – menepäs voittamaan Tähdet Tähdet- kilpailu. Tämän levyn perusteella sanoisin, että siinä olisi sulle The Juttu.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Phase 7, 2017