STOP THE PRESS!

Marja Mattlar – Kohti

Marja Mattlar - KohtiTuotanto: Kauanmusic
1. Kohti 2. Kuokkavieras 3. Aavistus 4. Miksikään muuksi
Arvio: 4/5

Marja Mattlar on nero. Suurelle yleisölle hän lienee tunnetuin Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen coveroimana kappaleista Lintu ja Elinkautinen mutta tällä laulaja-lauluntekijällä riittää paljon muutakin hienoa materiaalia. Nyt on syntynyt yhteistyö, joka on jatkoa aiemmin tänä vuonna ilmestyneelle Kauan- yhtyeen äänitteelle Kaiho, johon Marja Mattlar teki lyriikat. Nyt ’kostonomaisesti’ Mattlar sitten pyysi Kauanin (taivutetaanko se niin?) nokkamiestä Anton Belovia sovittamaan neljä uutta kappalettaan. Belov suostui, nikotteli tosin mutta suostui.

Se, joka tuntee Mattlarin tuotantoa, tietää mitä odottaa. Kauniita, maalailevia, todella merkitseviä kappaleita. Belovin mukanaolo tuo tälle EP:lle aivan toisenlaista, avartavaa, äänimaisemaa, kuin mihin Mattlarin lähinnä nainen ja kitara- tyyppisessä ulosannissa on aiemmin totuttu. Homma alkaa heti nimikkosävelmällä, joka heti kielii mistä on kyse. Modernia kansanlaulua, jossa Belovin mahtipontiset taustat ovat mausteen heti laulun alussa.

Sama linja jatkuu kolmen muunkin kappaleen ajan. Pääosassa ovat tarinat ja Mattlarin kuulas ääni mutta Belov tuo kappaleisiin hyytävää kuulautta ja synkeää kauneutta. Itseasiassa levy olisi musiikillisesti hyvinkin paljon köyhempi ilman niitä – erityisesti Aavistus olisi kaivannut nyt vähän enemmänkin täytettä taustalleen, se uhkaa jäädä muuhun trioon nähden vähän valjuksi. On mielenkiintoinen ajatusleikki miettiä, mitenhän nämä uudet Mattlar-klassikot taipuisivat Niskalaukauksen syleilyssä.

Aika lyhyt on tämä musiikillinen makupala, neljä kappaletta, eikä mikään niistä kovin pitkä. Toivottavasti saisimme nauttia lisää Marja Mattlarin persoonallista säveltaidetta pidemmälti hyvin pian. Anton Belovin kanssa tai ilman.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Kauanmusic, 2017