STOP THE PRESS!

100 lahjoitettua suomalaista kirjaa ilahduttaa lukijoita brittiläisissä kirjastoissa

Suomalaiset kirjat pääsivät kauniisti esille Dublinin pääkirjastossa.

Suomalaiset kirjat pääsivät kauniisti esille Dublinin pääkirjastossa.

Suomen Lontoon instituutti on lahjoittanut englanniksi käännettyä suomalaista kirjallisuutta brittiläisiin kirjastoihin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden aikana. 10×10 tarinaa Suomesta -kampanjalla on haluttu korostaa lukutaidon, kirjallisuuden ja kirjastojen merkitystä.

Vuoden aikana Suomen Lontoon instituutti on vieraillut kymmenessä kirjastossa eri puolilla Iso-Britanniaa ja Pohjois-Irlantia ja vienyt jokaiseen kymmenen suomalaista kaunokirjallista teosta. Suuren kiinnostuksen myötä yksi ylimääräinen kirjapaketti toimitettiin myös Irlantiin. Kaiken kaikkiaan siis yli 100 suomalaista teosta on jaettu rikastuttamaan kirjastojen kokoelmia Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Suomalaisia kirjoja löytyy nyt muun muassa Edinburghista, Belfastista, Brightonista, Leedsistä ja Cardiffista. Viimeisin kirjapaketti toimitettiin Norwichin Millennium-kirjastoon, joka on Iso-Britannian suosituimpia kirjastoja.

“Norfolkin ja Norwichin Millennium-kirjastolle oli kunnia saada olla osa 10×10 tarinaa Suomesta -kampanjaa. Lukijamme pitävät erityisesti pohjoismaisista dekkareista, joten on ollut hienoa voida laajentaa tarjontaa suomalaisilla teoksilla. Olemme erittäin kiitollisia saadessamme olla mukana juhlimassa 100-vuotiasta Suomea”, sanoo Millenium -kirjaston edustaja, Charlene Brookes.

Lahjoitettujen dekkareiden joukossa oli muun muassa Kati Hiekkapellon ja Harri Nykäsen teoksia. Lisäksi kirjapaketit sisälsivät suosittuja kirjoja Tove Janssonilta, Sofi Oksaselta, Rosa Liksomilta, Kjell Westöltä ja muilta rakastetuilta suomalaiskirjailijoilta. Jokaiseen kirjapakettiin kuului myös lastenkirjallisuutta ja Kalevala.

“Kiehtovat suomalaiset tarinat ja kirjallisuus on otettu hyvin vastaan, ja kiinnostus myös suomalaista kirjastojärjestelmää kohtaan on ollut suurta”, kertoo Pauliina Ståhlberg, Suomen Lontoon instituutin johtaja.

Juuri päättynyt kampanja alkoi huhtikuussa 2017, ja siinä olivat mukana myös Suomen Lontoon suurlähetystö sekä useita brittiläisiä kustantamoja.