STOP THE PRESS!

Joulu aiheuttaa perheissä monia paineita

Yksinäisyys ja perhejännitteet korostuvat jouluna. Nuoret ja perheet voivat tulla keskustelemaan turvatalolle, ja nuori voi myös yöpyä talolla tilapäisesti. Pääkaupunkiseudulla päivystää jouluna turvatalo Espoon Leppävaarassa.

Joulu on korostuneen perhekeskeinen juhla, ja siihen latautuu herkästi suuria odotuksia. Tämä aiheuttaa nuorille ja perheille monia paineita.

– Jos kotona on ristiriitoja, voivat ne joulun pitkinä pyhinä ja tiiviin yhdessäolon myötä tuntua erityisen raskailta, kertoo Nuorten turvatalon johtaja Isto Onali Espoosta.

– Myös yksinäisyys korostuu jouluna. Kun muut kokoontuvat läheistensä pariin, ulkopuolisuuden tunne kärjistyy. Joillakin nuorilla ei ole ketään, kenen kanssa viettää joulua, Onali sanoo.

Toisaalta jouluna kynnys hakea apua on usein korkea. Moni nuori ja perhe sinnittelee läpi pyhien ja ottaa turvataloon yhteyttä vasta myöhemmin.

Maksutonta ja nopeaa apua ympäri vuorokauden

Nuorten turvataloja on viisi: Espoossa, Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Lisäksi turvatalot auttavat nuoria valtakunnallisesti verkossa esimerkiksi Sekasin-chatin kautta.

Nuorten turvatalolla on myös jouluna paikalla kriisi- ja perhetyöntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia. Turvatalolle voi tulla keskustelemaan ja tarvittaessa nuori voi myös majoittua turvatalolla tilapäisesti.

Turvatalojen palvelut ovat maksuttomia, ja apua saa nopeasti ilman ajanvarausta. Yhteyttä kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä.

– Turvatalolla nuori saa viettää joulua turvallisessa ympäristössä, jutella luotettavalle aikuiselle ja viettää aikaa muiden nuorten kanssa, Onali sanoo.

Joulupäivänä turvatalot järjestävät valtakunnallisen Joulupuuro-chatin, jossa nuoret voivat keskustella anonyymisti ja luottamuksellisesti toistensa ja turvatalon aikuisten kanssa.

Chat järjestetään 25.12. klo 15 – 18 osoitteessa www.tukinet.net.

Turvatalojen aukioloajat ja yhteystiedot jouluna

Pääkaupunkiseudun turvatalojen päivystys on keskitetty jouluna Espooseen. Tällöin Helsingin ja Vantaan turvatalot ovat kiinni, ja Espoon turvatalo auttaa kaikkia pääkaupunkiseutulaisia. Joulupäivystys alkaa Espoossa 23.12. klo 17 ja päättyy 27.12. klo 10.

Espoon Nuorten turvatalo osoitteessa Läkkisepänkuja 2 A 14. Puhelinnumero on 09 8195 5360.

Tampereella turvatalo on auki yhtäjaksoisesti 24.12. klo 15 – 26.12. klo 10. Osoite on Hämeenkatu 22 C ja puhelinnumero 040 556 6661.

Turussa turvatalon joulupäivystys alkaa 23.12 kello 17.00 ja jatkuu läpi pyhien 27.12. klo 10 asti. Osoite on Yliopistonkatu 24 A 15 ja puhelinnumero 02 253 9667.