STOP THE PRESS!

Star Wars – Battlefront II

Star Wars - Battlefront IIKehittely: Dice
Julkaisu: Electronic Arts
Arvio: 3,5/5

Star Wars on ollut pelintekijöiden temmellyskenttä jo ensimmäisten elokuvien julkaisusta lähtien. Ensin suunnniteltiin pelejä pelihalleihin ja myöhemmin sitten tietokoneille ja konsoleille. Tekniikan kehittyessä pelit ovat vuosien varrella muuttuneet koko ajan elokuvallisemmiksi ja kehityksen soihdunkantaja on ollut käytännössä se julkaisija, jolla lisenssioikeudet ovat olleet.

Itse muistan vielä ajan kun vielä pelejä teki George Lucasin oma peliyhtiö Lucasarts ja kauan odotettu, ensimmäinen Star Wars FPS-räiskintä näki päivänvalon. Kun pelihahmon saappaat vihdoin kolahtivat avaruusaluksen metallilattialle Dark Forces -pelissä, tuntui, että pelaajalla on tästä eteenpäin vain voitettavaa.

Pelintekijätkin ovat kuitenkin vain ihmisiä ja vuosien saatossa olemme nähneet niin onnistuneita kuin railakkaasti pieleenkin menneitä SW-pelejä. Pitkään kuitenkin pelejä on kannatellut Star Warsin eeppisen tarinan ja kolossaalisen avaruusmaailman valtavat mahdollisuudet ja parhaita pelitarinoita on ammennettu elokuvien ulkopuolelta, uusilla maailmaan pelejä varten rakennnetuilla henkilöillä.

Electronic Artsin ryhdyttyä pelien julkaisijaksi ja uuden trilogian väikkyessä horisontissa päädyttiin yhdistämään pelimaailma suoraan elokuvien tarinoihin. Battlefield -moninpeliräiskinnöistään tunnettu Dice otti suunnitteluvastuun parin vuoden takaisessa Battlefront-pelissä, joka varusti Star Wars-universmin massiivimoninpelin vauhdikkaaksi näyttämöksi.

Tarinallisten yksinpelien ystäviä, itseni mukaanlukien, tämä päätös otti rankasti nuppiin ja tuntui vievän loputkin SW-pelien entisestä glooriasta. Pelasin kuitenkin Battlefrontia jonkun verran, mutta en jaksanut innostua sinänsä visuaalisesti ja tuntumallisesti hyvästä räiskinnästä, joka oli vailla suurempaa kertomuksellista kontekstia, vaikka esimerkiksi lähes kaikki leffasankarit siellä pelattavana olivatkin.

Battlefront 2:n julkistus olikin iloinen yllätys, koska se toi mukanaan varsinaisen tarinallisen yksinpelikamppanjan. Stoori kertoo Imperiumin Inferno Squadin kovaksikeitetystä joukkueenjohtajasta Iden Versiosta, joka tiimeineen laittaa kapinallisia pakettiin ja pyrkii säilyttämään Keisarin vallassaan. Alkumetreillä kuitenkin toinen Kuolontähti posahtaa Version ollessa miehineen Endorin kuussa taistelemassa sinne tunkeutuneita kapinallisia vastaan. Tähän Jedin paluu -elokuva päättyy, mutta Idenin tarina ja taistelu vasta alkaa.

Lupaavan alun jälkeen tarinassa on kuitenkin liian vähän käänteitä sitä yhtä ja odotettua lukuunottamatta. Nykymuotoisesti voitaisiin pelihahmoa kehittää enemmän ja tuottaa tälle ja sitä kautta pelaajalle myös moraalisia dilemmoja ja valintoja. Näitä ei kuitenkaan nähdä ja myös pelikampanja leviää muihin hahmoihin ja pian ollaankin jo ohjaamassa myös elokuvasaagan sankareita Leiasta aina viitta hulmuten hölkkäävään Landoon.

Mekaniikka pelissä on kunnossa ja saanut samaa fyysisyyttä ja intensiteettiä kuin elokuvasarjakin kolmen uuden seikkailunsa myötä. Ongelmia tuottavat lähinnä päin prinkkalaa asetellut tallennuspisteet ja tehtävien samankaltaisuus. Hienoa on kuitenkin päästä samassa kentässä suoraan X-Wingin ohjaimista juoksemaan taistelutantereelle, mikä oli vielä takavuosina kaukaisena haaveena tällaisissa peleissä.

Lyhyessä kampanjassa ja vielä lyhyemmässä tarinassa on kuitenkin sääli, että hienosti esitelty ja uusi hahmo Iden Versio hukataan massaan eikä tästä kehity vahvaa persoonaa pelin keulakuvana. Välillä tulee hakematta mieleen, että seikkailulla lämmitetään vain pelaajia moninpeliareenoille juoksemaan loot-laatikoittensa ja star-korttiensa perässä.

Onneksi tarinavetoinenkin Battlefront jatkuu, sillä Last Jedin julkaisu poiki jatko-osan myös Idenin tarinaan, joka tapahtuu tuon leffan tapahtuma-aikaan. Tätä kirjoitettaessa se on juuri ilmestynyt, joten en ole vielä sitä ehtinyt kokeilemaan.

Star Wars-maailman parasta peliä ei olla vieläkään mielestäni nähty. Onneksi maailmassa vielä riittää ammennettavaa Battlefrontinkin jälkeen.

JO Rantala for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Electronic Arts, 2017