STOP THE PRESS!

95

95Ohjaus: Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus: Joona Tena, Tatiana Elf, Juha Karvanen
Tuotanto: Jarkko Hentula, Olli Haikka, Marko Talli
Näyttelijät: Rauno Ahonen, Laura Birn, Hannu-Pekka Björkman, Samuli Edelmann, Jon-Jon Geitel, Karlo Haapiainen, Frida Hallgren, Riitta Havukainen, Thomas Hedengran, Topias Hirvelä, Joel Hirvonen, Valtteri Honka, Jens Hulten, Pekka Huotari, Jarkko Järvinen, Saara Kotkaniemi, Akseli Kouki, Katja Küttner, Mikko Laine, Kalle Lamberg, Esa Latva-Äijö, Timo Lavikainen, Mikko Leppilampi, Mikko Lindbom, Tommi Lipasti, Akseli Mattila, Outi Mäenpää, Samuli Niittymäki, Taneli Mäkelä, Mika Nuojua, Henri Nyqvist, Oskari Ojanen, Victor Paul, Ylermi Rajamaa, Sebastian Rejman, Ronny Roslöf, Roope Salminen, Saga Sarkola, Pekka Strang, Hannes Suominen, Lauri Talvio, Rasmus Tarkiainen, Lauri Tilkanen, Roman Tiinus, Kari-Pekka Toivonen, Kustaa Tuohimaa, Kimi Vilkkula, Jari Virman
Arvio: 2/5

Suomen jääkiekkojoukkue on tarponut tappioiden suossa vuosikaudet. Nyt täytyisi ottaa uusi suunta, jolla voidaan voittaa se ensimmäinen maailmanmestaruus. Kalervo Kummola (Björkman) yhdessä muun jääkiekkoliiton kanssa mietiskelee, kuka olisi se oikea valmentaja, joka sytyttäisi voitontahdon. Kummola päätyy ruotsalaiseen Kurt Lindströmiin (Hulten), joka muiden liiton jäsenien mielestä on vain tarkkailuluokan opettaja. Hänet kuitenkin pestataan ja tästä alkaa matka kohti Tukholman MM-kisoja. Siinä sivussa tapaamme monia ulkopuolisia ihmisiä, kuten yksinhuoltajaäidin (Birn), joka rahavaikeuksissa pyrkii löytämään jostain varat poikansa jääkiekkoharrastusta varten. Toisessa tarinassa raksalla töissä oleva kaveri saa potkut, kun ruotsalaiset ovat ostaneet firman. Hän lähtee kavereiden kanssa Tukholmaan näyttääkseen, mistä ne ruotsalaiset ovat oikein kotoisin. Lisäksi tavataan syöpää sairastava nuori mies (Strang), joka alkuun pelkää, ettei hän enää ystäviensä kanssa voi katsella MM-finaalia.

Rehellisesti sanottuna 95-elokuva on käsittämättömän rasittava ja sekava. Syy ei ole missään tapauksessa ohjaaja Mäkelän, vaan käsikirjoituksen, joka on suorastaan amatöörimäistä shittiä. Ymmärrän hyvin, että jääkiekkojoukkueen tarina itsessään ei riitä täyttämään elokuvaa, vaan pitää saada jonkinlaista kosketuspintaa katsojille sen ilmiön ympärille. Näin ollen käsikirjoittajat ovat luoneet muutaman ulkopuolisen tarinan suomalaisista tuohon aikaan – sekä tietenkin tutkaillaan myös Ruotsin jääkiekkoliiton toilailuja varman kullan voittamisen toivossa. Valitettavasti nämä tarinat kaikki ovat sellaista soopaa,  etteivät ne kosketa millään tavoin katsojaa, vaan sitä lähinnä haluaisi keskittyä joukkueen taustatarinaan. Siitä on ilmeisesti haluttu ottaa pieni irtiotto kiinnostavuuden takia, mutta siinä ei todellakaan olla onnistuttu. Pätkääkään. Ainoa pelastus 95:llä on se, että Mäkelä on pystynyt jotenkin pitämään homman kasassa ja näyttelijät tekevät niin hyvin kuin huippusurkea käsikirjoitus antaa myöten. Mielestäni 95 -elokuvan olisi saanut jättää tekemättä, sillä yrityksestä huolimatta se kompastuu amatöörimäiseen käsikirjoitukseen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Yellow Film & TV / Tommi Hynynen, 2017

Traileri: